Narsist Kişilik Bozukluğu

Yeşim Şah Durgun 330 Görüntüleme Yorum ekle
4 Dak. Okuma

Narsist Kişilik Bozukluğu Nedir?

Narsistik Kişilik Bozukluğu olan kişiler kendisini fiziksel ve ruhsal olarak aşırı derecede beğenirler. Sürekli başkaları tarafından beğenilme ve takdir görme beklentisi içindedirler ve buna da doğal olarak hakları olduğunu düşünürler. En zeki, en parlak, en yakışıklı, en güzel odur. Eleştiriye katlanamaz sürekli övgü beklerler. Kuracakları ilişkiler her durumda benmerkezcidir.

Narsistik kişilik bozukluğu; kendisinden başka kimseyi beğenmeme, insanlara karşı kibirli olma ve insanları küçük görme gibi belirtileri olan psikolojik bir rahatsızlıktır. Narsistik kişilik bozukluğuna sahip kişiler, her ne kadar kendilerini diğer insanlardan daha üstün, daha zeki, daha güzel ya da daha yakışıklı bulsalar da tüm bunların altında kişinin öz güven eksikliğine ve kendini yetersiz hissetmesine bağlı nedenler yatabilir. Narsistik kişilik bozukluğu, kişilik bozukluklarının alt türlerinden biridir.

Narsistik kişilik bozukluğunda kişiler kendilerine aşırı güvenir, kendilerine hayran olur ve sürekli kendilerini ön plana çıkaracak durumların içinde bulunmak ister. Aynı şekilde çevresindeki kişilerin de kendisini sürekli olarak övmesini ve hayran olmasını isterler. Sosyal çevresinde tek ilgi odağı olmayı hak ettiğini düşündükleri için aile, arkadaş veya ikili ilişkilerinde sağlam bağlar kurmakta zorluk çekebilirler.

Narsistik kişilik bozukluğuna sahip insanların bu davranışları sergilemesindeki en büyük etken, kişinin kendini yetersiz hissetmesidir. Bu nedenle böbürlenme, kendini diğer insanlardan üstün görme, kendini beğenme ve çevresindeki herkesin kendisini beğendiğini düşünerek bu düşünceyi çevrelerine empoze etme gibi davranışlar sergileyebilirler. Çevresi tarafından engellenmesi veya beklediği tepkileri görememesi kişinin içine kapanmasına, utanmasına veya sinirlenerek öfke nöbetleri geçirmelerine neden olabilir.

Narsist Kişilik Bozukluğunun Nedenleri

Erken çocukluk döneminde çocuğun var olan yeteneklerine, davranış şekline ya da iyi olduğu düşünülen bir konuda gösterilen aşırı ilgi ve her isteğinin anında yerine getirilmesi gibi durumlar narsistik kişilik bozukluğuna neden olabilir. Ayrıca, çocukla yeterince ilgilenilmemesi, ihmal edilmesi, şefkat gösterilmemesi, çocuğun sevgiden mahrum kalması ve duygusal olarak istismar edilmesi de ileri dönemlerde narsistik kişilik bozukluğuna neden olabilir.

Narsist Bireylerle Nasıl İlişki Kurulmalı?

Eleştiriye karşı aşırı hassastırlar. İyi yönde bir eleştiri karşısında bile aşağılanmış hissederler ve öfkeyle yaklaşırlar. Öfkeleri karşısında alttan almamak, yatıştırmaya çalışmamak ve geri adım atmamak gerekir. Öfkesine öfkeyle karşılık verirseniz önemli bir hataya düştünüz demektir. Haksız duruma düşeceğiniz bir yerinden yakalamak konusunda ustadırlar ve kolaylıkla mağdur pozisyonuna geçebilirler.

Sakin bir şekilde “Bu öfkeyi hak etmiyorum, öfken geçtiğinde konuşmak daha iyi olur bence” gibi ifadeler kullanmak, uzaklaştığınızı belli etmek daha yararlı olabilir. Eleştiri yapmadan önce iyi hazırlanmak, amacı belirlemek ve iyi bir an beklemek gerekir. Kesinlikle haklı olmadan asla eleştiri yapmayın. Bu çok yanlış olur ve hemen savunmaya geçerler. Eleştiride kişilikleri değil davranışları hedef alınmalıdır. Suçlayıcı ifadeler yerine, fikir ve görüş bildiren, ben dilinin kullanıldığı ifadeler daha doğru olur.

Tedavi Yöntemi

Narsistik kişilik bozukluğu yaşayan bireyler tedaviye dirençlidir. Bu yüzden tedavi uzun süreli psikoterapi yöntemiyle uzman bir klinik psikolog tarafından ele alınmalıdır. Terapi yöntemlerinde sıklıkla bilişsel davranışçı terapi kullanılır.

Narsistle yaşamak oldukça zordur. Eğer bir narsistle ilişkide kalmak istiyorsanız, kendi zihinsel sağlığınızı korumalısınız.

Sağlıklı ilişkiler dilerim.

Bu İçeriği Paylaş
Bağlantılar:
Aile Danışmanı
Yorum yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version