Narsistik Bireyler ve Diğerleri

32 Görüntüleme
3 Dak. Okuma

Bu yazımızda narsistik bireylerin özellikleri ve eğer çevrenizde narsistik olduğunu düşündüğünüz kişiler varsa nasıl iletişim kurulmalı bunlara değinelim. İlk olarak narsist bir bireyin davranışlarında, fikirlerinde ve kendilerine, başkalarına bakış açısında belli başlı ipuçları bulunmaktadır. Bu bireyler benlikleriyle uyumlu davranışlar sergiledikleri için kendilerinde bir problem olduğuna dair inançları yoktur. Kendilerini diğer insanlardan daha üstün, mükemmel ve önemli görme eğilimindedirler. Bu durum narsistik kişinin diğer insanları hor görmesine, aşağılamasına ve küçük görmesine kaynaklık edebilmektedir. Bu bireylerin en önemli teçhizatı manipülasyondur. İnsanları kullanma ve sömürme eğilimine sahip olduklarından dolayı sık sık duygusal, psikolojik manipülasyonlara başvurarak kişileri etkileme ve kontrol altına almaya çalışır. Bunlara ek olarak kontörlü kaybederlerse öfkeli davranabilirler ve sizin canınızı yakacak, benliğinize zarar verecek cümleler sarf edebilirler. Genellikle fiziksel şiddete başvurmasalar da isteklerine ve amaçlarına göre kullandıkları cümleler ve cezalandırıcı davranışlarıyla psikolojik şiddete başvurmaktadırlar.

Narsistik bireyler kendilerine dair şemaları, çoğunlukla abartılı bir öneme sahip oldukları şeklindedir ve günlük hayatta bu kişileri burnu havada, kibirli, kendini beğenmiş olarak tanımlayabiliyoruz. Kendilerini çok değerli ve diğer insanlardan üstün gördükleri için fazla eleştiri yaparlar, eleştiri yapmaya hakları olduklarına inanırlar. Ayrıca beğenilme istekleri çok fazladır. Övülmek, beğenilmek isterler bu sebeple de özenli, dikkat çekici, marjinal giyinebilirler. Bu durum onların diğer insanlardan farklı ve özel biri olduklarına dair inançların birer yansıması olmaktadır.

Narsistik bireyler için kendisi ve diğerleri vardır. Hayatın merkezinde kendisinin olduğuna dair düşünceleri ve inançları olduğundan diğer insanların sorunlarıyla ilgilenmezler veya kendisinin sorunlarını daha önemli görerek diğerlerinin sorunlarını basit görebilirler. Bu kişilerde empati eksikliği bulunmaktadır. Kendi çıkarları doğrultusunda karşısındaki bireye ilgi ve odak verebilirler ancak istediklerini elde edene kadar sürer.

Son olarak, narsistik bireyler diğer insanların kendisi kıskandığına inanmakla birlikte kıskançlık duyguları çok yüksektir. Bu durumu Freud’un kuramıyla inceleyecek olursak yansıtma mekanizmasına sıklıkla başvurdukları görülmektedir. Kendilerinde var olan ancak hoşlanmadıkları bazı kişilik özellikleri ve davranışları size yükleyerek kendi benliklerini korumaktadırlar.

Narsist bir birey hayatınızdaysa kendinizi değersiz, önemsiz hissedebilirsiniz. Ayrıca özgüveninizi hedef alarak kendinizden şüphe etmenize neden olurlar ve hatta siz bunun farkına bile varmazsınız, sinsice yavaş yavaş tükenmeye başlayabilirsiniz. Ayrıca psikolojik oyunlarıyla başa çıkmak zorunda kaldığınızdan kendinizi yorgun ve bitkin hissedebilirsiniz. Öncelikle zor gelse de, hayır diyebilmeyi öğrenmeli ve uygulamalısınız. Küçük adımlarla başlayabilirsiniz. Hayır dediğinizde bu bireylerin hoşuna gitmeyeceği için kendinizden emin bir şekilde tepki vermelisiniz, sizi kontrol etmek için başvuracağı manipülasyonlara, suçlamalara ve eleştirilere karşı güçlü ve dirayetli olmalısınız. Sınırlarınızı net belirleyin ve korumaya çalışın. Hayır diyebilmek bir sınırdır. İstemiyorsanız yapmayın. Kendinize dair oluşturduğunuz olumsuz algıyı daha gerçekçi değerlendirin.

Bu İçeriği Paylaş
Bağlantılar:
Psikolojik Danışman
Yorum yapılmamış

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version