Neden Kitap Okumalıyız?

Öyküm Akpil Arslan 294 Görüntüleme Yorum ekle
4 Dak. Okuma

Bugün bu konuya değinmek istiyorum. Ben kendim tam bir kitap kurdu olduğum için, bazı cahil kesimden “Bu sana ne katıyor? Ne gerek var, özetini okusana” gibi birçok cümle duyuyorum. Her birine ne kadar tek tek cevap versem de, kitap okumanın faydalarını anlatsam da, bir de buradan sizlere anlatayım dedim. Kitap okumanın faydaları ve sesli kitap okumanın faydaları olarak ikiye ayıracağım.

İlk olarak kitap okumanın faydalarını sayarsak şöyle:

Kelime dağarcığınız gelişir. Yeni kelimeler öğrenirsiniz ve her bir yeni kelime demek, yeni bir anlam demek. Eski Türkçe’den bir kelime olabilir, günümüz Türkçesinden olabilir veya yabancı kelimeler olabilir. Bu kelimeleri bilmek, günlük hayatta oldukça işimize yarar. Ne kadar çok kelime ve bu kelimenin anlamını bilirseniz, o kadar bilgilisiniz. Yalnız bununla sınırlı değil elbet. Okuduğunuz kitap türüne göre de değişir öğrendiklerin. Mesela bir tarih kitabı okuyorsanız, tarih hakkında oldukça fikir sahibi olabilirsiniz. Okuduğunuz bir romansa veya fantastik gibi bir kitapsa hayal gücünüz gelişir, beyniniz çalışır, her anlamda…

Okuduğunuz bir klasikse eğer, ki bence bu en iyi seçim, farklı ülkelerin nasıl düşündüğü, nasıl yazdığı, kendi bilgilerini nasıl aktardığı gibi birçok konuda bir çok şey öğrenebilirsiniz. Kaldı ki bu bir dünya klasik listesindeyse, o kitap zaten okunmalı! Tüm dünya onaylamış o kitapları, tarihe geçmiş, bir neden olmalı değil mi? Hiç değilse meraktan okuyun. Kitap = bilgi. Tam olarak bu. Ne kadar çok okursanız, o kadar çok şey bilirsiniz. Bildiğiniz gibi bir de günlük hayatınıza dahil ederseniz, bilginizi paylaşırsanız, insanların gözündeki etkilenmiş bakışı ve hayranlığı görünce zaten siz de mutlu olursunuz. Ama bu ekstra bir şey. Asıl amaç bu değil tabii.

Kendimden örnek verecek olursam, benim yazarlık kariyerim okuyarak başladı. Okudum, okudum, okudum… Ve hâlâ okuyorum. Okumanın sonu yok ve olmasında. Ben okudukça yeni şeyler öğrendim. Başkalarının deneyim hikayeleri, hiç bilemediğim konular üzerine yazılan denemeler, bilmediğim hayatlar, isimlerini daha önce duymadığım birçok ünlü şehir, ülke veya başyapıtlar… Ve sonra bir gün Martin Eden kitabını okuyordum. Martin’in yazar olma çabasını, o uğurda asla pes etmeden çabalayışını ve her defasında yayınevlerinin dosyayı kabul etmemelerini, ona rağmen her ay düzenli şekilde yazmaya devam etmesini gördüm. Sonra bir anda ayracımı sayfaya koydum ve kitabı kapattım. Dedim ki, “Ben neden denemiyorum?” İşte o an, gerçekten o an hemen laptopumu elime aldım ve başladım yazmaya. Sonraki süreci burada uzun uzun anlatamayacağım, konu dışına çıkmak istemiyorum. İşte bir şekilde ben de yazdım ve artık bir “yazarım”.

Benim açımdan kitap okumanın birçok faydasının yanında, benim yazar olmama da en büyük etken kitap okumaktır. Şimdi gelelim sesli kitap okumanın faydalarına:

Genelde hızlı konuşan insanlara “sesli kitap oku” tavsiyesi verilir. Ve bu fikir oldukça yerindedir. Çünkü sesli kitap okumak, dudak tembelliğini ortadan kaldırır ve daha güzel konuşmanızı sağlar. Ayrıca sesli kitap okumak, noktalama işaretlerine daha çok dikkat etmenizi sağlar ki; cümleyi çok daha iyi anlarsınız. Yüz mimikleriniz de harekete geçer ve her bir karakteri ayrı bir ses tonuyla okursunuz. Bu da inanılmaz keyiflidir. Güzel ve etkili konuşmada en büyük etken sesli kitap okumaktır. Bu sayede özgüveniniz artar, insanlarla olan iletişiminiz kuvvetlenir.

Kitap okumanın faydalarını bu şekilde sıralayabilirim. Umarım sizleri ikna edebilmişimdir, zira herkes kitap okusun isterim. Herkes bu keyfin ve bilginin tadına varsın, çevresine aktarsın; o zaman çok daha iyi bir dünya olur. Cehalet bitsin. Tek temennim bu.

Bu İçeriği Paylaş
Bağlantılar:
Yazar
Yorum yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version