Neden Yaşam Koçluğu?

Yeşim Çim 469 Görüntüleme 2 Yorum
5 Dak. Okuma

Öncelikle Yaşam Koçluğunun tanımını yapmakla ve koç yani dilimize giren coach anlamı ile başlamam en doğrusu olacaktır.

Koç, yani – dilimize girmiş hali ile – coach sözcüğü, otobüs demektir değerli olanı taşımak, yetiştirmek anlamında kullanılır. Türkiye’de Koç basketbol oynatan antrenör olarak kabul görse de…

Yaşam Koçluğu: Life coaching değerli bir yaşamı daha da fazla bir değere götürebilmek anlamı taşır.

Yaşam Koçluğu: Tam ve bütün insanların her hangi bir travmadan bağımsız, var oldukları noktadan daha sonraki adıma geçebilmeleri için güçlü sorular sorarak, kişinin içindeki kendi potansiyeli ile sonuca ulaşmasını sağlamaktır. Buradaki tam ve bütün olarak kabul edilen bireyleri de biraz açıklayalım. Herhangi bir ruhsal hastalığı olmayan, depresyonda olmayan herhangi doğuştan ya da sonradan bir zihinsel engeli olmayan, ruhsal olarak bir ilaca bağlı olmayan çok net bir ifade ile de açıklarsak metal sağlığı yerinde olan kişileri betimlemiş oluruz. 15 yaş altı çocuklarda tam ve bütün kısmına giremezler çünkü 15 yaş karar almaya başlama yaşıdır. Kanser hastaları, ms hastaları gibi bedensel olan ancak beyin fonksiyonları azalmaya başlayan bireylerde yine tam ve bütün kısmına giremezler. Tam ve bütünlük Yaşam Koçluğunun Mesleki etik kurallar çerçevesinde oluşturulmuş en önemli ahlaki yasasıdır diyebiliriz.

Yaşam Koçları yokken bu az önce yazdığım tam ve bütün insanlar bir takım kararlar için peki neler yapıyordu? Örneğin iş yeri açmak isteyen bir birey ne yapıyordu? – Evet akıl veren teyzeler, ablalar, abiler, en muazzam konuların akıl karıştırıcı handikapları vardı-Eş, dost etraf ile konuşuyor karar verme noktasında tıkanıyor, kimi konuştuğu aç diyor, kimisi ise açma diyor belki de hayat boyu bir pişmanlık içerisinde bir travma bile oluşabiliyordu bu durumda. KEŞKE DENESEYDİM! Ya da KEŞKE DENEMESEYDİM! İşte tam da bu noktada Yaşam Koçları gerek sorular, gerek bir çok zengin teknikler ile kişinin en fayda sağlayacak noktaya gelmesini hedefleyen bir meslek. Kendi net kararını alabileceği ve de ilerde bir suçluluk duygusu ile keşke demeden var olan noktadan ileriye gidilebileceği gösteren bir meslek. (2013, 26 Haziran) Onaylama ihtiyacı ve de insanların sosyalliği yani bir takım hayatı kararları başkalarının insiyatifine bırakmamak için, yanlış öneriler ve de yanlış geri bildirimler ile kargaşa yaratmadan çözüme giden yolda örneğin yeni bir ev alacağınızda sizin tam olarak buna ihtiyacınız olup olmadığını yine sizin zihninizde güçlü sorular ile size buldurtan bir sistem.

Yaşam Koçluğunun çalışma alanlarına da değinelim ki tam olarak ne yaptığımızda ortaya çıksın. Ne dersiniz? Daha verimli çalışma planı oluşturma, hedef koyma, program yapabilme, kararsızlık netleştirme, kariyer planlama, dengeli yaşam sürme, strateji belirleme, öncelik belirleme, alışkanlık kazanımı, koyulan hedefte risk faktörleri analizi , iş değişimi vb. Daha birçok konu ile bireylerle yapılan görüşmeler diyebiliriz. Şimdi okuduğunuz buradaki çalışma alanında bir psikolog ya da psikiyatrlık bir durum olmadığının sanıyorum ki farkına vardınız. İşte bu noktada çokça farklılıklar söz konusu. Bireylerle olan tüm çalışmalar anda olan var olan süreçten başlayan daha günlük ancak uzun vadede bir planlama içeriyor.

Yukarıdaki verdiğim örnekte yeni bir ev almak ile ilgili kim bir psikoloğa gider? Tabii ki yeni bir ev ile ilgili eski bir taşınma hikayesinde bir travma varsa o başka. Bu da ince bir çizgidir. Ortaya böyle bir durum çıktığı vakit Gerçek bir Yaşam Koçu tabii ki farklı bir yönlendirme yaparak (psikolojik destek alma, doktora gitme önerisi) bu Koçluğa son verir.

Yeni her meslek gibi tam olarak anlaşılmayan, zorluk yaşayan bir çok saldırı ile kendine sağlam bir temel atma yolunda ilerleyen Yaşam Koçlarının yani bizlerin çalışma alanı geçmiş yaşantılar ya da travmalar değil! ki yine psikoloji ile burada tam olarak ayrılmış oluyoruz. Evet resmi gazetede meslek olarak kabul edilen ancak henüz üniversite kürsülerinde yer bulamamış olan, bir okulu olmayan Mesleki Yeterlik Belgesi ile kabul görülen bir meslek. Ancak hangi meslek toplum tarafından kabul edilirken çileler çekmedi ki?

Yaşam Koçluğu ve Yaşam Koçu’nun bir psikolog, psikiyatrist, mentor, akıl hocası ve de yönlendirici olmadığını da son söz olarak yazalım. Yaşam Koçları sizin A noktasından B noktasına giderken gerçek size! sorular sorarak kendi seçiminiz ile mutlu olmanızı sağlayacak yol arkadaşınızdır.

Sevgiler.

Bu İçeriği Paylaş
Yazan Yeşim Çim
Bağlantılar:
Koç
2 Yorum
  • Bu kadar bilgi karmaşasında hangi bilgiyi nasıl hayatımıza yansıtacak konusunda bizlere yardımcı olabilecek bir alan. Ozzelikle eğitim ve beslenme konusunda herkesin alması gereken bir danışmanlık.Yesim hanımın farkıyla bu zaten çok eğlenceli hale geliyor. Yazılarınızı devamı dileğiyle.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version