Nedir Şu “Manifest”?

Nilüfer Şen Çakar 1.2b Görüntüleme Yorum ekle
2 Dak. Okuma

Özellikle çekim yasası ve secret gibi kitaplarla sıklıkla anılan “manifest etmek” yani “manifestation” kavramı hakkında naçizane birkaç şey söylemek isterim.

Öncelikle manifestation “belirti” , ” gösterge” , “tezahür” ve “açığa vuran veya ortaya konan şey” anlamına gelmektedir. Sanıldığı ya da yanlış kullanımıyla “manifest” etmek ile yoktan bir şey var edemeyiz; olan ve istediğimiz bir şeyi kendimize çekemeyiz. Birkaç örnekle açıklayayım. Örneğin, ben hafta sonu çıkacağım şehir turunda bir de kitapçıya uğramak istersem hafta içinden kitapçı manifest etmem. Özellikle gittiğim semtteki kitapçıları araştırırım. Şehirde gezinirken ilgimi kitapçılar çektiği için algıda seçicilikle ilk dikkat ettiğim yolumun üzerindeki veya ilanlar ve panolardaki reklamların gösterdiği kitapçılar olur. Benzer şekilde “ben şanssız bir insanım” dersem ve buna inanırsam önüme çıkan fırsatları değerlendiremem. Nasıl olsa bana denk gelmez, benim işime yarayan olasılıklar beni bulmaz diye düşünüp kapıyı çalan fırsatları elimin tersiyle iterim ve büyük bir ataletle geri çeviririm. Böylece kendini gerçekleştiren kehanetimi yaratmış olurum. Unutmayın bir şeyi kırk kez söylerseniz olur diyen atalarımız belki de bunu kastetmişti. Tıpkı bir bilgisayar oyunu gibi sonraki aşamaya atlamak isterseniz gözünüzü labirentteki ödüllere dikersiniz. Eskiden televizyonda Hugo diye bir oyun vardı. Tıpkı onda olduğu gibi. Hayatta bir şeyi kendinize çekemezsiniz. Zaten olanları ve yaratılan güzellikleri görmek için algınızı açık tutar, frekansınızı verimliliğe ayarlayabilirsiniz. Işığı açmak için elektrik düğmesine basmanız gerekir. Nasıl olsa yanmaz diyerek koltuğunuzda oturmakla, bir denemekte fayda var demenin arasında bir ışık yılı kadar fark vardır. Niyet etmekle benzer anlamda kullanılan “manifest” etmek kulağa hoş gelir.  Güzeldir de ancak yeterli değildir.

Bir şeyler elde etmek, bir şeyleri başarmak ve hayatta bir yerlere gelebilmek için hatta kendinizi maddi ve manevi anlamda baştan yenilemek için harekete de geçmeniz gerekir. Cam tavan sendromuna yenilmeden hayatı yaşamak için “manifest” ederek beklemekten ziyade, fırsatları yakalamak için çalışmak gerektiğini düşünüyorum.

Bu İçeriği Paylaş
Bağlantılar:
Yazar
Yorum yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version