Hep bir kavga, hep bir gürültü nedir insanı bu kadar öfkelendiren durum?
Yaşadığımız durum ve olaylara bazen gereğinden fazla tepki gösterebiliyoruz. Bunu anlamlandırma noktasında; sorunları kişisel algılama, egoya yenik düşme, kendi çıkarlarına ters düşme, anlaşılmadığını düşünme ya da çocukluğunda fazla öfkeyle birlikte vermiş olduğu tepkilerle varlığını hissettirme gibi durumlar söz konusu olabiliyor.
Bazen gereğinden fazla tepki kişiyi haklıyken haksız duruma düşürebilmektedir. Her tepki aslında kendimizi savunma amacıyla gerçekleştirdiğimiz eylemleri içermektedir. Nasıl ki, yolda bir köpek sürüsüyle karşılaştığımızda refleks olarak kaçma tepkisini göstererek kendimizi savunuyorsak, bir tartışma anında da kendimizi korumak amacıyla savunmaya geçebiliyoruz. Bu savunma istemsiz verilen tepkilerden olabiliyor. Bunun temel sebebi ise insanın kendini korumak istemesi ve bununla birlikte savunma mekanizmasının devreye girmesidir. Burada bilinç kendini güvende hissetmez ve hızlı tepkilerle ego kendini güvende hissettirmeye çalıştırır. Bu güvenli ortamı kurabilmek için öfkeyle birlikte vermiş olduğumuz tepkilere bir göz atmak gerekir. “Acaba vermiş olduğum bu tepki bana ne gibi sonuçlar doğuracaktır” diyebilinmelidir. Bunun için öncelikle düşünce yapımızı değiştirmek gerekir. “Ne oldu da ben bu kadar öfkelendim?” , “Beni öfkelendiren neydi?” gibi sorular sorup mantıklı düşünmek gerekir. Karşı tarafı dinlemek çok önemlidir ve sonrasında duyguların paylaşılması daha sağlıklı olacaktır.
Öfke duygusu anormal bir durum değildir. Fakat öfkeyle birlikte yapılan davranışlar çok önemlidir. Hayata hep pozitif bakmak umuduyla…