Sevgili Okurlarım,
Bu ay konumuz “Psikopatoloji”. Birçoğumuz panik atak geçiriyoruz, sonra bir bakıyoruz, “Bizde kesin obsesiflik var.” diyoruz. O da olmuyor, “Kişilik bozukluğu var, hatta şu an çok duyduğumuz narsist bu adam. :)” Güldüğüme bakmayın, çevremde bunu çok görüyorum. Sürekli bir tanı koyma ve onu olduğumuzu kabul etme durumu var.
Önce sizlere kısaca psikopatoloji nedir, onu anlatmak istiyorum. Psikopatoloji; duygu, düşünce ve davranış bozukluğu, ruhsal bunalım, uyumsuz davranış üzerine araştırma dalıdır. Psikopatolojik hastalık tanımlaması yapmak için öncelikle bir psikiyatrist ile görüşmüş olmak gerek. Daha sonrasında ise DSM-5’e göre alacağımız tanı bizde ne zamandır var, bu durum hayatımızı ne kadar etkiliyor, bunlara bakılarak tanı koyulur. Sonrasında da tedavi başlar.
Herkes narsist ya da panik atak değil yani. 🙂 Açıkçası bu yanlış algı beni üzüyor. Hepimizde belli kişilik özellikleri, belli heyecanlar olabilir. Bu, demek değil ki biz psikopatolojik hastayız.
Temelde nevrotik ve psikotik hastalıklar olarak ayırıyoruz. Nevrotik bozukluklar grubuna; yaygın anksiyete bozukluğu, depresyon, obsesif kompulsif bozukluk, sosyal fobi, travma sonrası stres bozukluğu diyebiliriz. Psikotik bozukluklar grubuna ise şizofreni, paranoya gibi bozukluklar diyebiliriz. Bunlar dışında kişilik bozuklukları vardır. Psikopatolojide 450’den fazla tanımlanan hastalık grubu vardır. İlla ki biz, kendimizde bir şeyleri arıyoruz bu yüzden. Bu hastalıkların tanı süreçleri de farklı oluyor.
Şimdi dedik ki nevrotik ve psikotik. Psikotik, gerçeklikten uzak, daha hayal dünyasında yaşayan bozuklukları ifade etmektedir. Nevrotik ise kaygı, olumsuzluk, karamsarlık, huzursuzluk, depresif hâli ve kendinden şüpheye neden olan duygu durum bozukluğudur.
Aralarındaki en önemli fark, psikotik kavramında gerçeklikten uzak olunmasıdır. Nevrotiklik durumunda gerçeklik vardır; kaygı yüksek olabilir. Her iki durum da hayatımızı farklı yönlerden etkiler.
Bir de bunların yanında nur topu gibi kişilik bozukluklarımız var. Onlar daha başka bir dünya. 🙂 Kişilik bozukluğu, bir kişinin düşünce, davranış ve duygusal tepkilerinde anormal özelliklere sahip olduğu bir dizi ruhsal rahatsızlığı ifade eder.
Kişilik bozukluklarında şöyle bir durum söz konusu: Hepimizin belli kişilik özellikleri var. Örnek vermek gerekirse, çoğu kişide obsesif kişilik özellikleri görünüyor. Bu, demek değil ki obsesif kişilik bozukluğu var.
Velhasıl sevgili okurlarım, psikopatolojide böyle işte. Bir dahaki yazımda görüşmek üzere! 🙂