Siz de Ramazan’da kilo kaybetmek için iftarı çorba ve salatayla geçirip, üstüne sahur da yapmıyorsanız, bu yazıyı okumalısınız 🙂
Oruç tutarken uzun saatler aç kalıyoruz. Dolayısıyla zaten metabolizma hızımızın yavaşlama ihtimali çok yüksek. Bu ihtimali minimize etmek için yeterli beslenebilmemiz çok önemli. Peki, bunu sağlamak için nasıl adımlar atmalıyız?
- Su tüketiminize dikkat edin! Ramazan’da en sık gördüğümüz durumlardan biri, su tüketiminin neredeyse 1-2 bardağa düşmesi oluyor. 2 litreden aşağı düşmemeye çalışalım.
- Protein alımınız yeterli olmalı. Oruç sonrası genelde karbonhidrat gruplarına saldırmaktan, protein gruplarına sıra gelemeyebiliyor. Bu da kas kaybına davetiye çıkarabiliyor. Et, yumurta, süt ve baklagil gruplarını protein kaynağı olarak iftarımıza ekleyelim.
- Karbonhidrat gruplarına dikkat! Tabii ki tüketeceğiz, ama miktarını doğru ayarlayabilmek gerekiyor. Kişiden kişiye değişeceği için burada “şu kadar tüketmelisiniz” diyemem ama 1 avuç içi boyutunda pidenin, 1 ince dilim ekmeğe eşit olduğunu bilmek size yardımcı olacaktır.
- Lif alımınızı desteklemelisiniz. Meyve ve sebzeleri bu süreçte göz ardı etmemelisiniz. İftarda güzel bir salatamız mutlaka bulunsun. Sahurda söğüş sebze veya mevsim yeşillikleri şeklinde tüketebiliriz. İftar sonrası ara öğün olarak da meyve grubumuzu tüketirsek, lif alımımızı güzelce arttırmış oluruz.
- Hurma masum görüldüğü için tüketimi abartılabiliyor. Kudüs hurması gibi etli ve büyük hurmaların 1 adetinin, 1 orta boy meyveye eşit olduğunu unutmayalım.
- Tatlısız olmaz 🙂 Ama yine porsiyon kontrolü diyeceğim. Haftada 1-2’yi geçmemeye özen gösterin. Tatlı tükettiğiniz zamanlarda da yanında bir süt grubuyla tüketirseniz, kan şekerinizin dalgalanmasını minimize edebiliriz. Yasaklamıyoruz ama miktarını ayarlıyoruz.
- Sahuru atlamayın. Zaten uzun olan açlığı daha da uzattığınızda metabolizmanız daha da yavaşlayabilir. Bu da iftarda her ne yerseniz, vücudunuzun yakmak yerine depolamayı tercih edeceğini gösterir. Hiç olmazsa haşlanmış yumurta veya 1 bardak kefir/süt gibi protein kaynaklarını tüketirseniz, hem tokluk süreniz artar hem de protein alımınızı desteklemiş oluruz.
- Aktif kalın. Oruç sırasında fazlaca hareketsiz kalabiliyoruz. İftar sonrası yapacağınız 30-45 dakikalık bir yürüyüş bile sindiriminizi destekleyecektir.
Uyarı: Bu öneriler, bir hastalığınız olmadığı varsayılarak verilmiştir. Ekstra bir sağlık durumunuz varsa, diyetisyeninize danışmalısınız.
Bir sorunuz olursa, her zaman benimle iletişime geçebilirsiniz. Sağlıklı günler dilerim 🙂