Renklerin Psikolojisi

Begüm Vural 547 Görüntüleme 2 Yorum
8 Dak. Okuma

Neden taksilerin rengi hep sarıdır? Ya da bir restorana gittiğimizde neden menü kataloglarının renginin çoğunlukla kırmızı olduğunu görürüz? Yas tuttuğumuzda neden siyah giyeriz? Aslında tüm bu sorular bizi tek bir cevaba götürüyor: Her rengin insan psikolojisi üzerinde farklı etkileri vardır. Renklerin kişinin ruh haline farklı mesajlar vermesiyle birlikte kişiler arası iletişim, iş hayatı, özel yaşam, dekorasyon şekli, ticari çalışmalar gibi yaşamın içinde var olan birçok unsur bu doğrultuda şekillenir.

Havanın güneşli olduğu zamanlarda çoğumuz kendimizi iyi hissederiz. Aslında o pozitif enerjiyi hissettiğimiz anda ruhumuz, sarı rengin enerjisini yaşıyor. Çünkü sarı renk genel olarak kişide olumlu bir ruh hali oluşturur, onun kendisini daha enerjik, coşkulu, mutlu hissetmesini sağlar.

Sarı, en dikkat çekici renktir.Ders çalışırken okuduğumuz notta önemli gördüğümüz cümlelerin üzerini çoğunlukla sarı fosforlu kalemle çizeriz; çünkü üzerini karaladığımız yerleri sarının dikkat çekici etkisiyle kolaylıkla bulabiliriz. Sarı renkte bir kıyafet giydiğimizde kendimizi daha neşeli hissedebiliriz. Çünkü sarı genel olarak dışa açık, sosyal ve enerjik insanların rengidir. Sarı, aynı zamanda tüketim isteğini artırır; bu nedenle iştah açıcı bir renktir. Birçok alışveriş mağazası ve restoran sarı rengin yarattığı tüketim psikolojisinden yararlanır ve logolarında sarı rengi kullanır. Ayrıca sarı renk, kişide hareketlilik ve yoğun enerji hissi yarattığından hiperaktif çocukların odalarında kullanılmamalıdır. Evinizde geniş bir alan hissi oluşturmak istediğiniz takdirde sarı renkten faydalanabilirsiniz.

Denizi ya da gökyüzünü seyrettiğimizde huzurlu oluruz. Mavi renk işte tam da o anda sakinleştirici etkisini ruhumuza yansıtır. Çünkü mavi, bizi dinginleştirir ve kalp atışlarını yavaşlatır. Bu nedenle özellikle öfke kontrolü konusunda sorun yaşayan kişiler mavinin sakinleştirici özelliğinden yararlanabilir. Ayrıca aşırı hareketli çocukların odaları mavi renge boyanarak bu rengin dinginleştirici özelliğinden faydalanılabilir. Eğer genel olarak sakin biriyseniz ve sabah erken kalkmakta zorlanıyorsanız mavi rengi odanızda tercih etmemelisiniz. Bu renk aynı zamanda iştah kapatıcıdır, bu sebeple diyet yapan kişiler mavi rengi yemek odalarında ve masa düzenlerinde tercih edebilir.

Mavi renk özellikle iş görüşmelerinde kullanılmalıdır. Mavi renkli bir giyim tarzıyla yapacağınız iş görüşmelerinde karşı tarafa güvenirlik hissi verirsiniz, dolayısıyla kendinize dair olumlu izlenimler bırakmış olursunuz.

Uyarı levhalarında, çeşitli markaların ve restoranların logolarında kırmızı rengin kullanıldığını görürüz. Çünkü kırmızı, oldukça dikkat çekici bir renktir. Kişide hareketlilik, canlılık ve enerji hissi uyandırır. İştah açıcı bir renktir. Tıpkı sarı renkte olduğu gibi kişiye açlık ve tüketim hissi verir.Bu nedenle pek çok restoran ve fast food markası logolarında kırmızı rengi kullanır.

Aşırı hareketli çocukların odalarında kırmızı kullanılmamalıdır; çünkü bu renk hareketi daha da artırır. Ayrıca uykuya dalmakta zorlanan biriyseniz yatak odanızda kırmızı rengi tercih etmemelisiniz. Çünkü kırmızı, çok dikkat çekicidir ve kendinizi dingin hissetmenizi engeller.

Makam arabaları hep siyah renklidir. Çünkü siyah soyluluğu, gücü ve asaleti temsil eder. Aynı zamanda ciddiyetin ve güvenin rengidir. Kıyafette tercih edildiğinde güçlü bir görüntü yaratır. Bu nedenle resmi kurumlarda en çok tercih edilen renklerden biridir.

Siyah; hüzün ve karamsarlık gibi olumsuz duygular da çağrıştırır. Bu nedenle yas tutulduğunda siyah renk tercih edilir. Siyahın konsantrasyonu artırıcı etkisi de vardır. Bu sebeple televizyon, bilgisayar, telefon gibi teknoloji ürünlerinde dikkati odaklamak için siyah renkten yararlanılır.

Ağzında zeytin dalı tutan beyaz güvercin, barışı temsil eder. Çünkü beyaz; kişide masumiyet, saflık, temizlik gibi huzur barındıran duygular uyandırır. Aynı zamanda bu rengin güven verici etkisi de vardır. Bu sebeple doktorların ve sağlık çalışanlarının önlükleri hep beyazdır. Bu renk, kişide düzen algısı da yaratır. Hastane odalarında, ilaç kutularında beyaz sıklıkla kullanılır. Böylece güven ve düzenlilik algısı oluşur. Ev dekorasyonlarında da geniş ve ferah alan hissi oluşturmak için odada beyaz renk tercih edilebilir.

Siyah ve beyazın ürünü gri, hayatımıza çoğu zaman kasvetli bir hava katar. Genel olarak insanı yavaşlatan, enerjisini azaltan bir renktir. Yalnızlığı seven, içe kapanık, sosyal ortamlardan uzak, pasif insanların rengidir. Aynı zamanda ciddiyet havası kattığından resmi ortamlarda tercih edilebilir. Arada kalan bir renk olduğundan kararsızlık hissiyatı oluşturur. Bu nedenle önemli iş görüşmelerinde gri renkli bir giyim tercih edilmemelidir.

Lüks mekanların rengi mor, gösteriş ve asaletin temsilidir. Aynı zamanda canlandırıcıdır ve çalışma ortamlarında kullanılması verimi artırır. Mistik bir havası da vardır. Rahatlatıcıdır, özellikle açık mor tonları uykuya dalmayı kolaylaştırır. Bu nedenle uyku sorunu yaşayan kişilere bu tonlar tavsiye edilebilir.

Doğadayken içimizde huzur ve sakinlik hisleri belirir. Çünkü tabiatın rengi yeşil, ruhumuza rahatlık ve dinginlik katar. Güven vericidir, bu sebeple iş görüşmelerinde karşı tarafta güvenirlik etkisi yaratmak amacıyla kullanılabilir. Çeşitli bankalar da yeşilin güven verici özelliğinden faydalanır ve sembollerinde bu rengi kullanır. Temizlik ürünlerinde de yeşilin verdiği doğallık ve saflık enerjisinden yararlanılır. Bu renk oldukça iç açıcı ve sakinleştiricidir. Yeniliğin, gençleşmenin ve umudun rengidir. Bu sebeple birçok cilt bakım ürünlerinde ve nemlendiricilerde yeşil renk kullanılır.

Neşenin ve olumlu enerjinin rengi turuncu; iletişim kurmayı seven, dışa dönük ve sosyal insanların tercih ettiği bir renktir. Yorgunluğu giderir, canlılık ve mutluluk hissi verir. Ev dekorasyonunda kullanılan açık tonlardaki turuncu, sıcak ve samimi bir ortam oluşturur. Aynı zamanda bu renk tıpkı sarı ve kırmızıda olduğu gibi iştah açar ve pek çok restoran bu rengi logolarında kullanır. Akılda kalıcı bir renktir.

Kahverengi, toprağın ve doğallığın sembolüdür, güven vericidir. Sakinliği ve sadeliği seven insanların tercih ettiği bir renktir. Ev dekorasyonu için zeminde parke rengi olarak kullanılabilir, böylece toprağın verdiği güven ve doğallık etkisi kahverengi sayesinde hissedilebilir. Ayrıca bu renk, hareketleri hızlandırır. Planlı ve sistemli bir çalışma biçimi için tercih edilebilir.

Sevgi ve şefkatin rengi pembe, sakinlik ve rahatlık hissi verir. Pembenin saf, tatlı ve sevgi dolu yönü sağlığa iyi gelir ve bu rengin psikolojik olarak tedaviyi hızlandırıcı etkisi vardır. Bu sebeple pembe renk, hastanelerin bazı bölümlerinde kullanılabilir. Duygusallığı ve hayal gücünü temsil eder. Pembenin sık kullanımı ise rehavete sürükleyebilir, bu nedenle dengeli kullanılmalıdır.

Tüm renklerin yaşamımızdaki yeri ve üzerimizde bıraktığı psikolojik etkiler farklıdır. Renkler, verdikleri enerjiye göre doğru kullanıldığında hayatımızdaki birçok alanda bize daha mutlu, başarılı ve huzurlu olma şansını sunar. Ancak renklerin bilinçsiz kullanımı; verimli çalışma, öfke kontrolü sağlama, uyku düzeni oluşturma, dikkat çekme, tüketim ihtiyacı oluşturma, güvenirlik kazanma gibi yaşamımızın önemli gereksinimlerine karşı olumsuz etkiler bırakır. Bu olumsuz etkiyi de ancak renklerin sağlıklı kullanımı ile kırabiliriz. Böylece renklerin iletişim sürecine kattığı olumlu dokunuşları hisseder ve yaşamdaki pek çok sosyal beceriyi kazanma noktasında renkler dünyasının katkılarını yaşarız. Çünkü renklerin gücüyle hayatı renklendirmek, ruhumuzu besler.

Bu İçeriği Paylaş
Yazan Begüm Vural
Bağlantılar:
Psikolojik Danışman
2 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version