Şans

İlaha Guluyeva 147 Görüntüleme Yorum ekle
3 Dak. Okuma

Başarılı olmak için çaba gösterirsen şans seninledir. Tembeller için şans diye bir şey yoktur… (Montesquieu)

Şans, başarılı olabilme tahmininde bulunduğun işi geri çevirmemek ve o işe fazla emek sarf etmek yoluyla kazanılır. Şans, size uğrayacak bir şey değildir… Şansa hak ederek erişilir.

“Hayatımda şansım getirseydi…” diye başlayan cümlelerin samimiyetinden şüphe ederim. Şans kapıyı çalacak bir şey değil çünkü. Hayat sürekli bize mesajlar gönderir; şans, bu mesajları görmekle, doğru şekilde ve doğru zamanda kullanma becerisidir.

Bazı insanlar şanslı olmayı, yetenekli, zengin, başarılı olmakta görürler… Ama bu kelimelerin gerçek anlamını, bunlara sahip kişilere sorsanız, perdenin arkasında bir şans göremeyeceğinize tanık olursunuz. Çünkü bu hayatta her şeyin bir bedeli var; hiçbir şey göründüğü gibi basit değil. İçinde nice emekler, nice uykusuz geceler, nice vazgeçişler, nice kaybedişler, nice acılar, nice kederler barındırıyor, bilemezsiniz… Bir yerde okumuştum: “Hiç kimsenin kaybedişine ondan çok üzülmeyin; hayatın size neler yaşatacağını tahmin edemezsiniz ve hiç kimsenin sahip olduğu mutluluğun aynısından kendiniz için istemeyin, çünkü neleri kaybettiğini bilemezsiniz…” Onun için başkasının sahip olduğu bir şeyin aynısını istemek yerine, istediğiniz şeyi kendiniz elde etmeye bakın. Belki o zaman “şans” yüzünüze güler… 🙃

Şansın kapımızı çalmasını beklememizin nedeni ise çocukluğumuzda sorunlarımızın ebeveynlerimiz tarafından halledilmesi, her şeyi bizim yerimize yapmalarıdır. Ama büyüdükçe anlamak gerekiyor ki herkes sahip olduğu kendi sorunlarını kendisinin çözmesi gerekiyor; tek başına karar verme becerisine sahip olmak, hayatın olmazsa olmazı.

Neden sorarsanız?

  1. Hayatta hiçbir şeyin garantisi yok — her şeyi senin yerine anne-baban yapacaksa, o zaman sen bu dünyaya neden geldin?
  2. Anne-baban veya sana destek olan o yakının her kimse, her zaman yanında olmayacak; bu hayatta tek başınasın. Sadece bunu idrak etmen için yalnız kalmamışsın o kadar.
  3. Hayatta her an her şey olabilir; en çok güvendiğin sana ihanet edebilir, her zaman iyi davrandığın sana kötülük yapabilir, bu dünyada sonsuz zenginliğe sahip olsan bile bir gün hepsini bir anda kaybedebilirsin.

Bunu idrak etmeye çalış. İnşallah ki yaşamazsın, ama her an her şeye hazırlıklı olma psikolojisine sahip olmakta fayda var. Çünkü idrak ettikten sonra; eğer bahsedilenlerden herhangi biri ile karşılaşırsam ne yaparım diye beyin çözüm üretmeye başlar. Ve bu sorunları yaşadığın zaman şok olmak yerine, çözüme doğru rahatlıkla yönelirsin. Demek istediğim, hayat “sürprizlerle” dolu; neyi, ne zaman, nerede, neden elinizden alır veya neyi, nerede, ne zaman, neden hediye eder tahmin edemezsiniz…

Bu İçeriği Paylaş
Bağlantılar:
Çevirmen / Yazar
Yorum yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version