Bazı insanlar sevdikleri tarafından terk edileceğini düşünür veya başlarına bir şey geleceğine dair yoğun bir kaygı yaşar. Sevdiklerine herhangi bir sebepten ulaşamadıklarında bile kendisini terk edilecekleri fikrini doğru kabul ederler. Güven sağlıklı ilişkilerin temelini oluşturur. Çocukluk döneminde ebeveynleriyle güvenli bağlanma kuramamış kişiler sıklıkla terk edilme korkusu yaşar. Kişinin bu korkusuna ‘terk edilme korkusu’ denir.
Birey ilişkiler içinde sürekli ya terk edilirsem sorusuyla cebelleşiyorsa, burada kaybetme korkusu hakimdir. Ne yazık ki bu durum ilişkide her iki tarafı da çok yıpratır. En ufak bir durum, çok büyük bir problem haline gelebilir ya da en küçük bir problem işin içinden çıkılamayacak kadar büyütülebilir. Eğer bir birey kaybetme korkusu yaşıyorsa, her olumsuz durumu ayrılmaya ya da kişiyi (ilişkiyi) kaybetme ihtimaline bağlar. Terk edilme korkusu yaşayan kişi kaygılı, kuşkucu, şüpheli, kıskanç ve kontrolcü davranışlar sergileyeceğinden, ilişkinin temeli sarsılır. İlişki iyi gitse bile karşısındaki kişinin sevgisine güvenmez. Bu durum olumsuz düşüncelere sebebiyet verir ve ilişkiyi olumsuz etkilemeye devam eder. Kendisinin hemen terk edileceğini düşünür ve bu durum yoğun kaygı yaşamasına neden olur. Bu durum, kişiye kendini yetersiz hissetmesine, başkalarına güvenememesine, kendini değerli hissedememesine ve başkalarıyla yakınlık kuramamasına yol açar.
Her bireyde kaybetme korkusu farklı nedenlerle ortaya çıkar. Çocukluk döneminde bir yakınını kaybetmek, boşanmak, ilgisiz ebeveynlere sahip olmak ve taşınma sebebiyle sosyal çevresinden uzaklaşmak gibi duygusal ve fiziksel anlamda yetersiz bırakılmak, terk edilme korkusuna sebebiyet verir. İşte erken çocukluk döneminde yaşanan bu durumlar kişinin yetişkin hayatını da negatif yönde etkiler. Duygusal ihtiyaçları yeterince karşılanmamış çocuklar yetişkinlik döneminde ruhsal sağlık açısından ona temel sağlayacak en önemli iki duygu olan sevgi ve güvenden mahrum büyümüştür.
Peki bu korkuyla nasıl baş edeceğiz?
- Kendinize sık sık değerli olduğunuzu hatırlatın.
- Sevmeye ve sevilmeye layık olduğunuzu bilin.
- Terk edilme korkunuz hangi olaylarda açığa çıkıyorsa bunun listesini yapın ve bunlarla ilgili duygularınızı paylaşmaktan çekinmeyin.
- Neden böyle hissettiğiniz üzerinde çalışın ve farkındalık kazanın.
Eğer kurduğunuz ilişkilerde bu korku hep devam ediyor ve olumsuz etkiliyor ise psikodestek almanızı öneririm.
Hepinize güzel geçen verimli bir ay diliyorum. Sağlıcakla kalın.