Sen Seni Bil Sen Seni

Aynur Budak 411 Görüntüleme 2 Yorum
5 Dak. Okuma

Merhaba değerli okuyucularım;

Şimdiye kadar sizlerle paylaştığım yazılarımın içeriği bu yazımla da bütünleşerek devam edecek. Hatırlarsak öncelikle başarısızlığın içindeki tecrübeleri gördük, farkındalığımız için adımlar attık harekete geçtik, sorduk, sorguladık ve dinledik. Şimdi ise davranışlarımızın bizde oluşturduğu kişiliğe değinip bunlarla ilgili değişimlere kapı aralayacağız.

Davranışlar durumlara göre değerlendirilir, anlaşılır ve değiştirilebilir.

Davranış organizmanın içsel ve dışsal uyaranlara karşı gösterdiği her türlü tepkidir ve ortaya çıkma nedenlerini açıklamak kolay olmayabilir, çünkü insan karmaşık bir organizmadır. Davranışlar yapıldıkları ortama, duruma ve kişinin dünyayı algılama şekline göre değerlendirilir. Dolayısıyla sergilenen bir davranış bireyin kendi gerçekliğine göre uygundur.

İyi yada kötü bütün davranışlar öğrenilebilir. Örneğin, çocuğuna sürekli bağıran yada kötü davranan bir ebeveynin çocukluğunda da aynı davranışlara maruz kalmasından kaynaklandığı gibi… Kişinin kendi yaşamındaki deneyimi aslında onun sahip olduğu en önemli kaynaktır. Yapılması gereken bu kaynakların yerini bulmak ve bunlara erişmeye çalışmaktır. Bunun için de kişinin önce bunu istemesi, daha sonra harekete geçerek bu işe zaman ve emek harcaması gerekir. Burada ise NLP tekniğinden yararlanacağız.

NLP, kişilerin amaçlarına ulaşmaları için “nörolojik programlarını” keşfetmelerini ve en iyi şekilde kullanmalarını sağlamayı hedefleyen psikolojik terapi anlayışıdır. NLP (Neuro Linguistic Programming), içerdiği kelimelerinin birinci harflerinden meydana gelmiştir.

N Nöroloji; Beyin ve düşünce nasıl işler?

L Linguistik; Dilimizi nasıl kullanırız?

P Programming; Hedeflerimize ulaşmak için nasıl davranmalıyız? (Eylem)

NLP; Ülkemizde, Sinir Dili Programlaması olarak adlandırılır. Zihni kontrol altına alma yöntemi olarak bilinen tüm problemlerin üstesinden gelebilecek bir uygulamadır. NLP, “bilinçdışı” kavramını, içinde bulunduğumuz anda, kendisine karşı farkındalık taşımadığımız şeylerle ilgili olarak kullanır. Bilinçdışı zihnimiz, hem en çok sevdiğimiz, hem de hiç sevmediğimiz düşünceleri, hayâlleri ve tutkuları içinde barındırır. Bütün değişimler bilinçdışı zihinde gelişir, biz ancak hazır olduğumuzda bu değişimin bilinçli olarak farkına varırız. Robotlaşan düşünceler, dondurulmuş ya da bastırılmış duygular ve otomatik davranışlarla yaratılan yaşam deneyimleri doğal olarak bilinçsizce olur. NLP robotlaşan düşüncelere esneklik getirir, dondurulmuş ya da bastırılmış duygulara akışkanlık kazandırır.

NLP’nin Temel Taşları

Şimdi 4 maddede NLP temel taşlarına bakalım;

  1. Davranışsal Esneklik; Kişilerin daha esnek olmasına ve çalışmamaları halinde eski yol ve yöntemlerini değiştirmeyi kabul etmelerine yardımcı olur.
  2. Dostça İlişki / Uyum; Başkaları ile iletişim/ilişki kurma, NLP’nin ana direklerinden biri olmaktadır. NLP’nin derin çalışması bireyi, daha iyi bir iletişimci olmaya ve başkalarıyla daha iyi uyum sağlamasına yardımcı olacak araçlar ve teknikler sunmaktadır.
  3. Sonuçsal Yaklaşım; Bunun anlamı, kişinin olumsuz bir sorun modunda sıkışıp kalmasından ziyade, sonuçta ne istediğini düşünmeye başlamasını sağlar.
  4. Duyusal Farkındalık; NLP ayrıca bireylerin çevre, renkler, sesler, kokular ile alakalı daha fazla bilgi sahibi olmasına yardımcı olur.

NLP eylem odaklıdır. Terapi de olduğu gibi, nedene odaklanmak yerine, nasıl olduğuna odaklanır.

Düşüncelerinize ve duygularınıza nasıl farklı tepki verebilirsiniz?

İletişim tarzınızı duruma nasıl uyarlayabilirsiniz?

Hayatın senin için değil senin için olması için zihniyetini nasıl değiştirebilirsinizi sorar.

Son olarak birkaç teknikle de bu değişimi hızlandırabiliriz. Birincisi zihinsel prova olarak da adlandırılan hayal etme tekniği, görselleştirmeye dayalı klasik nöro-linguistik programlama.

İkinci; İstemediğiniz bir şeyin zihninizde canlı bir resmini oluşturmak. Detaylandırırsak; Onu büyük ve parlak hale dönüştürün. Ardından, değiştirmek istediğiniz şeyin canlı bir resmini oluşturun, onu küçük ve donuk hale getirin. Şimdi onları tersine çevirin, İstediğiniz şeyin görüntüsünü ön plana getirin, onu daha parlak hale getirin ve bunu duygularınız değişene kadar tekrarlayın.

Bir diğeri; Sürekli olarak neyi düşünür ya da neye odaklanırsanız onu hayatınıza çekersiniz” fikri. Hayatınızı yükseltmek için etrafınızı istediğiniz başarıya ulaşmış insanlarla çevrelemeniz ve onların davranışlarını modellemeye odaklanmanız.

Son olarak; Yansıtma, anında bağlantı kurmak ve herkesle yakınlık kurmak için beden dilinden yararlanan bir tekniktir. Biriyle konuşurken vücut dilinizi onlarınkine yansıtın. Yani bir çeşit taklit edin. Eğer yüksek enerjilerse, enerji seviyenizi eşleştirin. Vücut dilleri rahatsa, bunu yansıtın.

Hatta kullanmayı seçtiğiniz kelimeleri onların kelime dağarcığına uyacak şekilde değiştirebilirsiniz.

İnançlarınız ve hedefleriniz hakkında kendinize tekrarladığınız ifadeler/olumlamalar söylediklerinizi elinizden gelen tüm yoğunlukla somutlaştırarak kendinizi zirveye taşımanızı sağlayacaktır.

Mahatma Gandhi’nin de dediği gibi;

“Söylediklerinize dikkat edin düşüncelerinize dönüşür…

Düşüncelerinize dikkat edin duygularınıza dönüşür…

Duygularınıza dikkat edin davranışlarınıza dönüşür…

Davranışlarınıza dikkat edin alışkanlıklarınıza dönüşür…

Alışkanlıklarınıza dikkat edin değerlerinize dönüşür…

Değerlerinize dikkat edin karakterinize dönüşür…

Karakterinize dikkat edin kaderinize dönüşür…”

Ve sadece “SEN” için birkaç olumlama;

  • “Ben becerikli ve azimli biriyim ve bir yolunu bulacağım. Yolu bulamazsam yolu kendim yapacağım.”
  • “Enerjimi adadığım şeye zaman ayıracağım.”
  • “Nasıl hissettiğimi kontrol ediyorum. Şu anda mutlu olmaya karar verebilirim. Ben koşullarımın değil, kararlarımın bir ürünüyüm.”
  • “Hayatta olduğum ve hayalime uygun bir hayat meydana getirme fırsatına sahip olduğum için minnettarım.”
  • “Durdurulamaz bir enerjim var.”
  • “Başkalarına verecek o kadar çok sevgim var ki; ne verirsem onu çekerim.”

Sevgiyle kalın. 🙂

Bu İçeriği Paylaş
Yazan Aynur Budak
Bağlantılar:
Yazar
2 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version