Edebiyat deyince akla gelen ilk konu başlıklarından birisi, şiir…
Hangi yaştan olursa olsun pek çok insanın ilgisini çeken, okumanın yanı sıra yazmak için de çaba gösteren edebiyat severler bu alanda bilinen ve sevilen eserler vermiştir.
Şiiri; hem okuyan, hem yazan, hem ezberlemeye çalışan bir insan için bu uğraşın bir faydası var mıdır? Bu konuyu araştırdıktan sonra elde ettiğim sonuçları sizinle paylaşmak istiyorum.
Her şeyden şiir içerisinde bulunduğu duygu yoğunluğu sebebiyle kişiyi bambaşka bir ruh halinin içine atar. Duygu deyince akla yalnızca lirik şiirler gelmemelidir. Vatan sevgisi, kahramanlık, bayrak, savaş gibi konularda kişiyi heyecanlandıran hatta gururlandıran öyle ki tüylerini dahi diken diken eden epik şiirler bu alanda önemli bir yer sahiptir.
Bir konuda bilgi vermek veya bir fikri kabul ettirmek amacıyla kaleme alınan ve öğretici amaç taşıyan didaktik şiirler, yine edebiyatımızda önemli bir yere sahiptir.
Doğaya ait tüm güzellikleri insanoğluna anlatmayı hedefleyen, özellikle şehir yaşamını benimseyen insanların özlemini ifade ederken karşımıza çııkan pastoral şiirler, özellikle de Y kuşağı tarafından ilgi görmeye devam etmektedir.
Özellikle eleştirici anlam taşıyan, toplum yaşamında bulunan düzensizliklerin veya eksikliklerin ifade edildiği; kişi, olay ya da durumların iğneleyici sözlerle anlatıldığı şiirlere ise “satirik” şiir denmektedir.
Şiir ve türleri hakkında ki kısa bir bilgilendirmeden sonra gelelim birkaç tane de fayda sıralamaya…
- Tıpkı roman okumakta olduğu gibi, şiir de kişinin kelime dağarcığını geliştirir. Kelimelerle oynamayı ve farklı anlamlar yüklemeyi seven şairler, pek tercih edilmeyen kelimelerin günlük hayatımızda kullanılmasını sağlayabilir.
- Her bir dizenin oluşturduğu bütünlüğün farkına varıldığında, kişi uyum ve ahengi iyi bir şekilde öğrenebilir.
- Hepimizin geçirmek durumunda kaldığı zor zamanlar vardır. Böyle dönemlerde hislerimize tercüman bir şiir bulmak, moral ve motivasyonumuzu artırabilir.
- Şiir okuyan ve hatta yazan birinin hayal gücü kolaylıkla gelişebilir. Bunun günlük yaşamda kişiye ne kadar faydalı olabileceğini tahmin edebilirsiniz. Sonuçta bugün övgüyle bahsedilen başarılar bir zamanlar sadece bir hayalden ibaretti.
- Roman, deneme, gazete, dergi veya şiir. Okumanın ne kadar faydalı bir eylem olduğunu hepimiz biliriz. Peki ya yazmak? Hiç şiir yazdınız mı? Eğer bugüne kadar yapmadıysanız bunu deneyimlemenin tam zamanı. Pek çoğumuz stres ve gerginliklerle başa çıkmaya çalışırken, yazmanın insana ne kadar büyük bir terapi olduğunu fark ettiğinizde oldukça şaşıracaksınız. Yazılan dizelerin illa edebi nitelik bakımından çok başarılı olmasına gerek yok. Onlar kişinin bugün ki duygularının ve düşüncelerinin temsilcisidir. Kimse bizden dünyaca ünlü eserler yazmamızı beklemiyor. Fakat bizim sakinleşebilmek için hobilere ve benim kişisel olarakken sevdiğim hobi olan yazmaya ihtiyacımız var.
- Çok sevdiğiniz bir şiiri kesinlikle ezberlemek isteyeceksiniz. Bu ise hafızanızın güçlenmesini ve zihninizin canlı kalmasını sağlayacak.
- Sesli bir biçimde şiir okuyan kişilerin istemsizce diksiyonu gelişir. Bunu düzenli bir şekilde yaptığınızda günlük hayattaki konuşmalarınızda bile vurgu ve tonlamalara dikkat ettiğini fark etmek, sizi oldukça şaşırtacaktır!
Konuşmuyor,
Anlatmıyor diye hissetmiyor sanmayın.
Kimisi içine atar çığlıklarını…
(CEMAL SÜREYA)
Şimdi bir şiir okumaya veya yazmaya ne dersiniz?