Herkese merhaba. Sınav kaygısı ile uzun süreci götürüp bunun farkında bile olmayan kesime yol gösterici ve faydalı olmak adına sınav kaygısından ve bu süreci en sağlıklı bir şekilde nasıl atlatabilirsiniz kısaca bahsettim.
Sınav, çoğu kişinin yaşamında önemli yapı taşı olmaktadır. Yaşamındaki en önemli zamanlarında sınav hazırlığı içinde devam etmektedir. Belirli bir meslekte ilerlemek istediğinde sınavlardaki başarı oranı derecesinde mesleklerde yer edinmektedirler. Stres, tehdit edici olaylara karşı vücudumuzun üretmiş olduğu tepkidir. Sınava hazırlanan öğrenciler yaşamını tehdit ettiği dolayısıyla tepkilerini stres dahilinde göstermektedirler. Somut bir durum olmadığı halde yaşamını tehdit eden bu duruma vücut kaygı geliştirmekte, bu durum Sınav kaygısı adı ile adlandırılmaktadır.
Peki Bir Kişide Sınav Kaygısı olduğunu Nasıl Anlıyoruz?
- Konuları çok iyi çalışmasına rağmen başarı oranının düşük olması,
- Sınav anında soruya odaklanamaması,
- Sınav anında o ana değil de, sonuca odaklanması ve bunu düşündüğünü belirtmesi,
- Sınavdan sonra çok detaylı bir şekilde soruları hatırlaması,
- Sınav kaygısı yaşayan bireyin çok fazla felaketleştirme yapması,
- Sınav anında donup kalma ve sınavla ilgili şeyleri hiç hatırlayamama…
Sınav Kaygısıyla Nasıl Başa Çıkılır?
Sınav kaygısı yaşayan birey bu kaygılı durumun temel yaşam fonksiyonu ve başarısını ciddi bir şekilde etkilemesine karşı çeşitli baş etme yöntemleri kullanabilir. Bunlardan en etkili yöntem, Psikolog eşliğinde Bilişsel Davranışçı Terapi ekolüyle devam ettirilebilir. Buradaki amaç, bireyin bilişsel hatalarını fark edip olumsuz düşüncelere karşın olumlu düşünce geliştirmesidir. Bununla beraber sınav kaygısı yaşadığı her durumda nasıl baş edeceğini terapi süresince öğrenip yaşamına uygulayabilmesidir. Bu süreçte en önemli faktörlerden biri de ailenin desteğidir. Eğer aile iş birliğine açık bir aile ise beklentilerinin ne kadar gerçekçi olup olmadığından başlayarak aile konu hakkında bilgilendirilmeli, gerekli eğitimler verilerek süreç ilerlemelidir. Devam eden aşamada ise bireye vücudunda ne gibi fizyolojik tepkiler oluştuğu, yaşamını ne derece etkilediği gibi sorular sorulur. Ayrıca ödevlendirmeler, kaygı modelinin tanıtılması, seans için uygulamalarla devam ettirilir.
Unutmamalıdır ki, sınav kaygısı sadece sınav anında çıkan bir durum değil, sınava hazırlanılan süreç boyunca arkadaşıyla sohbet ederken, yemek yerken, uyurken rüyada, denemelerde vb. durumlarda yaşamın birçok alanında görülür. Bu yüzden, bireyin yaşamına en faydalı olabilecek şekilde, terapiler eşliğinde yürütülebilmesinde fayda vardır.