Bizi seven insanlara sınır koymalı mıyız? Sınır koymak ilişkilerimizde nasıl işe yarar?
İnsan sevdiğine sınır koyar mı? Sınır dediğimiz şeyden ne anladığımız önemli burada. Sınırlar güvendir. Nasıl oluyor ki evimizin çevresini çitlerle ya da duvarlarla çevreleyip sınırını çizip koruyorsak, ilişkilerimizde de bunu başarılı bir şekilde ortaya koyabilmeliyiz. Çoğumuz sınır koymayı karşımızdakini kendimizden yoksun bırakma olarak düşünsek de, aslında karşımızdakiyle iletişimi sürdürebilmeyi istediğimizden sınırlarımızı koymalıyız.
Beni hangi noktada ne rahatsız ediyor, hangi davranış beni olumsuz etkiliyor, konuşmaları iletişimi sağlıklı sürdürebilmemiz için bizim karşımızdakine verdiğimiz kişisel bir haritamız gibi düşünebiliriz.
Sağlıklı sınırlar koymanız bazen kolay olmayabilir. Sınır koymanız gerektiğini düşündüğünüz zamanlar endişeye kapılıyor olabilirsiniz. Başkalarının ihtiyaçlarını kendinizinkilerin önüne koyuyor olabilirsiniz. Kendinizi yeterince tanımıyor olabilirsiniz. Sağlıklı sınırın nasıl koyulacağını bilmiyor olabilirsiniz. Karşımızdakinden kabul görme, herkesle uyum içinde geçinebilmek için hayır demekte çekimser davranıyor olabilirsiniz. Kendi ihtiyaçlarınızı gözetmeden, karşınızdaki kişiyle olan ilişkiyi bozmamak adına kendinize yaptığınız sınır ihlalleri, kendinizi yıpratmanıza sebebiyet verecektir.
Peki, sağlıklı sınırlarımı nasıl oluşturabilirim?
Kendi duygularının farkında olup onları dikkate alın. Kendi duygularını önemsemeyen kişi, kendi sınırlarını ihlal eder.
Hayır demeyi öğrenin. Sizi koruyacak sınırları çizerken kendinizi kötü hissetmeyin. Kendinizi korumak, sizin en doğal hakkınız. Sınır ihlali yapan kişiye hayır demek, kendi kişisel ihtiyaçlarınıza temas etmenize olanak sağlar.
Kendiniz için yanlış bulduğunuz davranışları söylemekten kaçınmayın. Herhangi bir baskı hissetmeden başkalarının sizin kim olduğunuzu bilmesine izin verin.
İhtiyaçlarını ve bunlara nasıl temas edebileceğini bilin. Bunların kararını sadece siz verebilirsiniz.
Sınırları sağlıksız olan kişiler
- Kendi memnuniyetleri dışında, diğerlerinin memnuniyetini ön planda tutmaya eğilimlidirler.
- Hayır demek zordur ve hayır demek onları suçlu hissettirir.
- Başkalarının onun hayatındaki söz hakkı payı fazladır.
Sınırları sağlıklı olan kişiler
- Özgüveni sağlıklı derecededir.
- İhtiyaçlarını belirler ve temas halinde olurlar.
- İkili ilişkileri tatmin edici ve iletişimleri daha iyidir.
- Hayatları üzerinde kontrol sahibi olurlar.
“Sınırlar koymak, kendime duyduğum şefkati göstermenin bir yoludur. Kişisel sınırlarımın olması beni kaba, bencil ve duyarsız yapmaz çünkü ben kendi yolumu tercih ediyorum. Kendimi önemsiyorum” demiş Christine Morgan.