Merhaba, bu ayki konumuz skabiyez. Bu aralar sıklıkla karşılaştığımız, sürekli önümüze çıkan bir sorun. Kış aylarında ve sonbaharda artış gösteren bu durum, insanları hem fiziksel hem de psikolojik olarak fazlasıyla etkiler.
Peki bu skabiyez yani halk arasındaki adıyla uyuz nedir ve nasıl bulaşır, gelin birlikte bakalım.
Öncelikle uyuz nedir onu konuşalım. Skabiyez (uyuz) Sarcoptes scabiei von hominis adlı akarın neden olduğu bulaşıcı bir deri hastalığıdır.
Akarı gözle görmek mümkün olmadığı için bulaşıp bulaşmadığını sadece vücudumuzdaki döküntüler sıcak duş sonrasındaki kızarıklıklar ve kaşıntılarda tahmin edebiliriz. Kesin bulaşıp bulaşmadığı ise, deriden kazıma yoluyla alınan örnekle mikroskopta inceleme yapan uzman tarafından öğrenilebilir.
Uyuz Nasıl Bulaşır?
Halk arasında yanlış bilinen bir yanılgıya açıklık getirmek istiyorum. Uyuz akarı hayvanlardan insanlara geçmez, anne karnındaki bebeğe geçmez. Uyuz akarı ten temasıyla bulaştığı gibi uyuz olan bir hastanın kontemine yani bulaş olmuş eşyalarıyla da temasla bulaşabilir.
Uyuz mikrobunun bulaşması için herhangi bir yaş aralığı ya da fiziksel etmenler önemli değildir.
Uyuz olduğumuzu düşündüğümüzde yapmamız gerekenler ise, cildiye uzmanıyla görüşmeden önce evdeki ortak kullanılan bütün eşyalar ayırılmalı, okul durumu ya da iş durumu varsa oradaki kişilere bu konuda bilgi verilmelidir. Çünkü uyuz mikrobu temastan sonra en erken 2 haftada belirti vermektedir. Bu nedenle bulaş olan kişi belirti olmadığı için temas ettiği herkese bulaştırır ve bu durum artarak gider, önüne geçilemeyen sonuçlara neden olur.
Uyuz Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?
Uyuz hastalığının öncelikle tanısı konulduktan sonra uzun süren ve kişinin bağışıklığına bağlı olarak süresi artıp azalan bir tedavi süreci vardır.
Uyuz hastalığının herhangi bir iğnesi veya hapı yoktur, düzenli olarak kullanılması gereken losyon ve kremleri mevcuttur.
Bu ilaçların kullanılması yanında çarşaflar, çamaşırlar, vücutla temas eden her şey düzenli olarak 60 derece üstüne yıkanmalı ve ütülenmelidir, böylece mikrobun ölmesi sağlanmalıdır.
Bitkisel olarak da kullanabileceğiniz birçok şey mevcuttur. Özellikle lavanta ve kekik kokusunu uyuz sevmez, hem ölümüne, hem de yayılmasını engellemeye yardımcı olur bu tip kokular.
Bu ilaçlar kullanılıp her şey düzgünce yapıldıktan sonra ortalama ne zaman düzelme sağlanır diye sorarsanız en az 1 ay derim. 1 ay sonrasında bile kaşıntısı kalan hastalar mevcut. Akar o kadar bulaşıcı ki, tam bitti derken alınan bir örnekle tekrarlama sağlayabilir, böyle bir durumda tedavi en baştan başlar.
Uyuz mikrobu vücuttan tamamen atıldıktan sonra ciltte kuruma, kızarıklık, döküntüler kalabilir, bunun için de bol nemlendirici kullanılmalıdır.
Bir dahaki ay tekrar burada görüşmek üzere, sağlıkla ve huzurla kalın.