Sosyal Anksiyete

Veysi Yaman 186 Görüntüleme Yorum ekle
3 Dak. Okuma

Bireyin, sosyal ortamlarda veya herhangi bir topluluk içinde kendini gergin ve endişeli hissetme duygusudur. İnsan, sosyal bir varlık olmakla birlikte bilinçaltındaki birçok soruna neden olan en önemli unsur, sosyal baskılanmalardır. Birey, farklı nedenlerden dolayı çevresindeki kişilerden belli bir oranda onay, benimsenme ve takdir edilme ihtiyacı hisseder. Bu, insan olmanın doğasında var olan ve gerçekleşmediğinde kendini farklı şekillerdeki problemlerle dışa vuran bir duygudur. Özellikle sosyal medyanın bireyler bazında ele alış biçimi incelendiğinde, bu tür ihtiyaçların artık bu tür mecralardan sağlanmak istendiği görülmektedir.

Birey, özellikle fark edilme ve takdir edilme ihtiyacını bu tür sanal ortamlardan karşılamak adına belirgin bir emek harcamakta ve bu rahatlamayı sağlamak için bazen akıl sınırlarını zorlayan teşebbüslerde dahi bulunmak zorunda kalmaktadır. Bunun en temel nedeni de sosyal onayın birey için dayanılmaz bir gereklilik olmasıdır. Kişi, bu yolla fiziksel olmasa da ruhsal bedenini doyurarak hayata ve insanlara dair öz güvenini tazelemiş olur.

Tüm bunlar, yaptığı eylemlerin gerek sosyal medyada gerekse de sosyal hayatta karşılığını alan bireyler için geçerlidir. Zira tüm eylemler her zaman için doğru sonuçlar veya istendik durumlar oluşturamayabilir. İşte böyle durumlar, ruhsal bedenin doyurulamaması riskini beraberinde getirir ki bu da “sosyal anksiyete” denen şeyin başlangıcı kabul edilir.

Kişi, yetersiz doyurulmanın etkisiyle sosyal ortamlarda kendini yetersiz hisseder. Bunun yanında ait olduğu gruba karşı yabancılaşır. Aşağılık duygusuyla kendini çevresindeki insanlara göre daha yetersiz ve ezik görür. Bu durum, toplumdan uzaklaşma şeklinde devam eder. Sürekli bir hata yapma endişesi, var olan özelliğini de körelterek tamamen işe yaramaz bir hissiyat oluşturur. Ayrıca bazı fizyolojik sorunlar da görülebilir. Bunlar; ritmik olmayan hızlı kalp atışı, terleme, titreme, dönem dönem nefes alamadığını hissetme, ağız kurulukları, bedeninin farklı bölgelerinde karıncalanmalar, huzursuz bacak sendromları… vs.

Sosyal anksiyete, mevcut yaşam konforunu düşüren, iletişim kanallarını kapatan ve bireyin iş ve özel hayatını derinden sarsan bir bozukluktur. Bu ve buna benzer belirtiler halinde bir uzman yardımı almak, yaşamın geri kalanında daha konforlu bir hayat için elzemdir. İnsan, sosyal hayata katıldığı ölçüde mutlu olur. Bunun için de mevcut korkularımızla yüzleşip bunlardan sıyrılmamız, daha güzel bir yaşamın pencerelerini aralamamıza imkân sağlar.

Bu İçeriği Paylaş
Yazan Veysi Yaman
Bağlantılar:
Eğitimci / Yazar
Yorum yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version