Tek Sayıların Önemi

Hamide Demir 2.7b Görüntüleme Yorum ekle
3 Dak. Okuma

41 kere maşallah sözünü pek çok kez duymuşuzdur. Peki neden 41? Dualar okunurken 3, 7, 11, 21, 33, 41 kez sayılarına çok kez rastlarız. Shekespeare’nin “Gerçek Tanrı Bir’dir tek sayıları sever” sözünü hatırlayalım. Tek sayılarda tanrısallık vardır. Büyülü törenler bu yüzden tek sayılarda yapılırdı. Dualar 3, 5, 7, 11 ya da 41 kez okunması da bu sebepten. Bir davranışın alışkanlık haline gelmesi için 21 gün kuralı vardır. İslam dininde de ALLAH TEKTİR, TEKİ SEVER ifadesine yaygın bir şekilde rastlarız.

Tek sayılar; sağ tarafa ait olup, sınırlı, eril, kalanlı, doğrulu, ışık saçan, iyilik dolu, kare ile bağlantılıdır.

Çift sayılar; Platon’a göre: Sonsuz gök küresine ait olup, sınırsız (sonsuzca sürebilir) sol taraf, dişil, çok katlı, hareketli, yalan dolu, karanlık, dikdörtgendir.

Yahudilerin “TALMUD”kitabında tek sayıların kullanımı için sayısız örnek veriliyor ve çift sayılardan kaçınılması öneriliyordu. Müslüman gelenek ve göreneklerinde de
Hz. Muhammed’in (s.a.v.) orucunu tek sayılı günlerde açtığı söyleniyordu.

Sayılar evrene hükmeder. (Fisagor)

1 sayısı: Evrende bir olgunun ortaya çıkması için başlangıç zorunluluğu vardır. Allah tektir ve birdir.

3 sayısı: Beden, can, ruh üçlemesini temsil eder.

5 sayısı: ALLAH sözcüğü beş harften oluşur. H harfi sayısal değeri beştir.

7 sayısı: HİCR: 44 (Cehennem) onun 7 kapısı vardır. 7 ile alakalı daha bir çok önemli
konu vardır.

11 sayısı: Hani Yusuf babasına “Babacığım ben rüyamda 11 yıldız, Güneşi ve Ay’ı bana secde ederlerken gördüm demişti. (Yusuf Suresi, 4. Ayet)

21 sayısı: Bir davranışı alışkanlık haline getirebilmek için 21 gün kuralı vardır. Meditasyon yaparken bu devamlılığa önem verildiği görülmüştür.

33 sayısı: Cennette herkes 33 yaşında olacaktır denilir.Tesbih çekerken 33 defa “Subhanallah, Elhamdülillah, Allahuekber” denir. Hz. İsa yeryüzünde 33 yıl yaşamıştır.

41 sayısı: 40 sayısı Osmanlı döneminden beri önemli bir etkiye sahip bir sayıdır. Kadın doğumdan sonra bebeğin ve kendisinin sağlığının korunması amacı ile dışarı çıkmaz buna çocuğun kırk çıkması denir. Ölünün kırkının çıkması da yine benzer biçimde dualarla ve helva yapılarak gerçekleştirilir. Bu adetin temelinde ise ruhun yaşadığı evi ancak kırk gün sonra terk ettiği inancı vardır. Hikâye ve masallarda “kırk gün, kırk gece” düğünler yapılır. Cezalandırılanlar için “Kırk katır veya kırk satır” şeklinde bir uygulamadan bahsedilir. Eskilerde kırk eren veya kırk şaman tarafından korunan kutlu kişilere bile Kırklı adı verilirmiş. Örneklerin sonsuz olduğu 40 sayısının gizemi ve önemi,özellikle en büyük sayıyı temsil etmesinden kaynaklanmaktadır.

Dolayısı ile bütün bunlar “41 kere Maşallah” lafının en büyük sayıdan bile 1 fazla olan sayıyı temsil ettiğini açıklıyor!

Bu İçeriği Paylaş
Yazan Hamide Demir
Bağlantılar:
Öğretmen
Yorum yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version