Toksik İlişkiler

Gülden Keleş 359 Görüntüleme Yorum ekle
3 Dak. Okuma

TDK toksik kelimesini, “canlıların hücrelerine saldıran ve içinde eser miktarda zehir bulunduran tüm maddelere denir” diye tanımlıyor.

Toksik insan da tam olarak böyledir. Karşısındaki insanlara saldıran, onların enerjilerini düşüren ve onları mutsuz eden tıpkı bir zehir gibi insanların bedenlerini ve ruhlarını adeta ele geçirir.

Bir İnsanın Toksik Olduğuna Nasıl Karar Verilir?

Bu insanlarla birlikteyken kendinizi hiçbir şey bilmeyen, yetersiz ve değersiz biri gibi hissedersiniz. Onlarla geçirdiğiniz zamanlarda sürekli güvensiz hisseder ve tetikte beklersiniz. Her an sizi mutsuz ve değersiz hissettirecek bir şey bulurlar.

İlişkide sürekli problemler vardır. Siz onların kaç saniyede nefes alıp verdiklerini bilecek kadar tanısanız da onlar sürekli bir şeylerden memnuniyetsiz olur ve daha fazla fedakarlık beklerler. Bu ilişki için sürekli siz kendinizden bir şeyler verirsiniz ama yine de onu mutlu edemezsiniz dolayısıyla siz de mutsuz olursunuz. Farkında değilsinizdir ama onlarla görüşmeye devam ettikçe fiziksel ve duygusal olarak kötü hissedersiniz, konu hiçbir zaman siz veya sizin problemleriniz olmaz her zaman konu karşı tarafla ilgilidir. Onların yanında asla kendiniz olamazsınız ve hiçbir güzelliğin tadını çıkaramazsınız, size saygı duyulmaz, gün geçtikçe öz güveninizi kaybedersiniz ve sürekli öfkeli veya depresif bir ruh halinde olursunuz.

Eğer çevrenizde size böyle hissettiren bir insan varsa o toksik bir insandır.

Toksik Bir İlişki Nedir?

Toksik ilişkide toksik bir insanın bulunması şart değildir. Bazen iki tarafta bu özelliklere sahip olmamasına rağmen ilişki toksikleşe bilir veya bir tarafın böyle bir insan olmasıyla ilişki en başından toksiktir zaten. Biz sonradan ilişkinin toksikleşmesini ele alalım. Başlarda her şey çok güzel giderken zaman geçtikçe ilişki içerisinde yersiz iniş çıkışlar, öfke patlamaları, güvensizlik, tedirginlik ve yukarı da saydığımız değersizlik, yetersizlik gibi istenmeyen duygular oluşabilir. Bunları siz veya partneriniz veya her ikiniz ilişkiye dahil ediyor olabilirsiniz. Hesap vermeler, bireysellikten uzaklaşıp sadece ilişki için var olma, hakaretler, kıskançlık krizleri gibi aslında olması mantığa uygun olmayan ama ilişkinizde artık sürekli varlığını gösteren bu problemler ilişkinizin toksikleştiğini gösterir.

Terapi ve Toksik İlişki

Eğer ilişki sonradan toksikleştiyse bunun altındaki sebeplere bakılabilir mutlaka bir kırılma noktası olmuştur burada çiftler beraber terapiye alınabilir. Ancak en başından toksik bir insanla ilişkiye başlanıldıysa bu ayrı bir noktadır. Bazen insanlar toksik insanların bu davranışlarını görmezden gelip onlara kılıf uydurmaya çalışırlar. “ çok çalışıyor, işleri yolunda gitmediği için öfkelenebiliyor, aslında beni sevdiği için kıskanıyor, çok stresli bir hayatı var bu yüzden çabuk öfkelenebiliyor bana şiddet uygulamayı o da istemez” gibi bahanelerle ilişkiyi devam ettirebiliyor. Bu bağlamda kişinin sevgi anlayışı, daha önceki ilişkileri, aile ilişkileri, öz saygısı, bağlanma stilleri gibi birçok konuda detaylı görüşülerek bilgi alınır. Kişinin bu insanın veya ilişkinin toksik olduğunu kabul etmesi bu ilişkiden kurtulması için en önemli adımdır ve bu konuda çalışan bizlerin asıl amacı insanları birbirinden ayırmak değil (ki bunun kararını bizler veremeyiz) sadece insanlara farkındalık kazanmalarını sağlayarak kendileri için sağlıklı olanı seçmelerine yardımcı olmaktır.

Bu İçeriği Paylaş
Bağlantılar:
Psikolog
Yorum yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version