Toplum Ahlakının Çöküşü

Erdal Özaydın 91 Görüntüleme Yorum ekle
3 Dak. Okuma

“Utanmamak kadar, utanç verici bir şey yoktur.” (Saint Augustinus)

Ahlâk; bir toplumda düzeni sağlayan insana güzel, iyi ve hoş şeyleri yaptıran tutum ve davranışların tümüdür.

Ahlâk; bir davranış ve tutum estetiği, sanatıdır.

Ahlâklı olmak ise; toplumun düzenini sağlayan belli bazı insanî ve ahlâkî sınırlar dahilinde benimsenmek, kabul görülmek, hoş karşılanmak ve topluma ait olduğunu göstermek demektir.

Peki, Ahlâk Nasıl Olur, Ahlâkın Temelindeki Parametreler Nelerdir?

Ahlâk, öncelikli olarak bireylerin dolayısıyla toplumun kendisine ve sonrasında başkasına olan sevgi ve saygısından ötürü gösterdiği tutum ve davranışlardan oluşur. Ahlâkın temelindeki en sağlam parametreyi, Saint Augustinus şu sözüyle açıkça belirtmektedir:

“Utanmamak kadar, utanç verici bir şey yoktur.” ifadesi; utanmak yani hayâ etmek olduğunu açıkça ifade etmiştir.
Ahlâkın temelinde utanmakla beraber; sevgi, saygı, vicdan, adalet ve eğitim gibi parametreler de vardır.
Bir birey ve toplumun utancını yitirmesi kadar utanç verici bir şey yoktur. Çünkü utancını yitiren, kaybeden hayâsını dolayısıyla ahlâkını kaybeder. Bir toplum veya yapıtaşı olan bireyler birbirinden utanmazsa veya hayâ etmezse toplumda her türlü ahlâksızlığı yapar. Bunun diğer adı insanın veya toplumun öncelikle kendisine sonrasında başkasına olan saygısızlığından kaynaklanmaktadır. Kendisine saygısı olmayan herkese ahlaksızca saygısızlık yapacak kadar tehlikelidir. Bir toplum insanî yani ahlâkî değerlerini yitirmişse o toplumunun birlik ve beraberliğine, birbirine olan bağlarına büyük zarar gelir ve o toplumda büyük bir ahlâksızlık kaosu meydana gelir. Düzen yok olur, toplum parçalanır ve birbirine maddî ve manevî zararlar vermeye başlar. Bu da bize toplumun ahlâkça çöktüğünde o toplumun nasıl yok olduğunu gösterir. Toplumsal ahlâkî çöküş, toplumu her türlü tehlikeli ve ahlâksız saldırılara açık hâle getirir. Bu ahlâkî çöküş, toplumun yapıtaşı olan bireylerin de ahlâk ve karakterlerinin her zerresine kadar bir virüs gibi sirayet ederek bireylerin de ahlâksal yönden yok olmasına sebep olur. Bunun için toplum, içine sirayet eden ahlâksızlık virüsüne karşı çok dikkatli olmalı ve ona karşı tedbirler alarak kendini korumalıdır.

Toplumdaki Ahlâkî Çöküşün Diğer Nedenleri Nelerdir?

Toplumdaki ahlâkî çöküşünün diğer bazı nedenleri; sosyal medya ve diğer medya organlarının, TV ve internet gibi şeylerin bilinçsizce kullanımı, eğitimsizlik, aile içi sorunlar, kötü çevre veya arkadaşlıklar, yasaklı madde kullanımları, kanuni veya yasal yaptırım gücünün yetersizliği ve ihmalkarlık gibi unsurları sayabiliriz. Bunlar önce toplumun yapıtaşı olan bireyleri sonra toplumu hem maddî hem manevî olarak çökertir ve ahlâksal olarak yok eder.

“Her toplum, kendi utancıyla veya hayâsıyla ahlâk değerlerini inşa eder…”

Sevgi ve saygıyla kalın, iyi okumalar dilerim…

Bu İçeriği Paylaş
Bağlantılar:
Yazar
Yorum yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version