Sen Cinsel Yetersiz Değilsin! Senin Vajinismusun Var!
Çok sık gördüğümüz bir durum olsa da ‘Vajinismus’ terimi yabancı gelebilir sizlere.
Cinsel ilişki sırasında çiftlerin tam bir penetrasyon (birleşme) sağlayamamasının önemli nedenlerinden biridir vajinismus. “Peki neden benim başıma geldi? Ben çok sağlıklı bir bireydim.” diyorsanız gelin doğru bilgi ile bunun size özel bir talihsizlik olmadığını, gayet tabii, insani ve özellikle Türk Toplumu ve benzer kültürel özelliklere sahip topluluklarda çok sık görülen bir durum olduğunu hep birlikte detaylarıyla öğrenelim.
Vajinismus cinsel ilişki sırasında vajina bölgesindeki kasların yeterince gevşeyememesi hatta normalin üstü kasılmalar göstererek cinsel birleşmeye izin vermemesi durumudur. Peki neden?
Altta yatan nedenin psikolojik, fizyolojik ve de anatomik bozukluklar olduğu ve bunların %80-90 oranının psikolojik bozukluk olduğu yapılan araştırmalarda tespit edilmiştir. Böylesi bir sağlık probleminin bu kadar yüksek oranlarda psikolojik bozukluklara bağlı olmasını talihsizlik olarak değerlendirmek yerinde olacaktır. Bu talihsiz durumun doğmasına sebep olan şey ise yaşanılan toplumun cinsellik ile ilgili konularda yanlış ya da eksik bilgiler, inanışlar ve düşünceler barındırmasıdır. Öyle ki bu topluluklar cinselliği günah bir durum olarak görür, kişiye cinsel anlamda zevk veren durumları ayıplar, ilk penetrasyon (birleşme) sonrasında kadının kızlık zarının yırtılıp ‘şarıl şarıl’ kanamasının gerektiğini düşünürler. Yine bu topluluklarda yetişen kadınlar kendi bedenlerini özellikle genital bölgelerini tanıyamaz hatta yeterince kabullenemezler maalesef ki…
Böylesi bilimsel alt yapısı olmayan ve etik dışı,toplumsal yanlış inanış ve düşüncelere maruz kalmış, doğru olmadığını bilse dahi bilinç altı işlenmiş kişinin cinsellik ile ilgili kaygılar edinip Vajinismus gibi bir cinsel fonksiyon bozukluğuna yakalanması gayet olağandır.
Fakat burada sizlerin özellikle bilmesini istediğim husus, vajinismusun sizi cinsel anlamda yetersiz kılmasının geçici bir durum olabileceği, doğru yöntemlerle ve uzman kişilerin yardımı ile yaklaşıldığında tam anlamıyla tedavi edilebilir bir hastalık olduğudur.
Vajinismus Belirtileri Nelerdir?
Peki “Vajinismus belirtileri nelerdir?” diye soracak olursak en sık görülen belirtileri şunlardır:
- Cinsel ilişki sırasında yoğun vajinal kasılmalar,
- Vajinal bölgede yoğun kuruluk,
- Birleşme esnasında vajinada hassasiyet, ağrı ve acı hissedilmesi ve bu sebeple bacaklarla vajina bölgesini kapatma isteği,
- İlişki öncesinde ve sonrasında yoğun korku ve stres kaynaklı otonomik bozukluklar (terleme, titreme, taşikardi dediğimiz nabzın yükselmesi gibi..)
- Jinekoloji muayenesinde hekimin muayene etmesine karşı zorluk çıkarma, muayeneden korkma.
Bu belirtilerden bir veya birkaçının olması vajinismus açısından bizleri uyarır. Eğer pelvik muayenesinde de fizyolojik ve anatomik bir bozukluk olmadığı tespit edilirse sebebinin psikolojik olduğu Vajinismus tanısı koyulur.
Şu da bilinmeli ki, vajinismusu olan bireyler genellikle cinsel istekleri olmayan kişiler değildir. İstekleri mevcut fakat daha önce bahsettiğimiz korku, kaygı ve stres durumları kişilerin bu semptomları göstermesine sebep olur.
Vajinismus genellikle ilk cinsel deneyimde ortaya çıksa da ilk defa olan beraberlikten yıllar sonra da ortaya çıkabilir. Bunun sebebi yaşadığı cinsel ya da fiziksel bir travma, partneriyle duygusal bağın kopması, güven duygusunun sarsılması, özgüven kaybı gibi durumlar olabilir.
Tedavisi nedir peki?
Vajinismus Tedavisi
Vajinismus eğer psikolojik nedenlerden kaynaklıysa, kişinin kendisine veya partneriyle birlikte verilecek olan bilişsel, davranışsal ve de cinsel terapi ile tam anlamıyla tedavi edilebilir. Bu amaçla hastalara çeşitli egzersizler tavsiye ederiz.
Bu egzersizler;
- Ayna Egzersizi: Çoğu hasta hayatı boyunca genital bölgesini incelememiştir. Bu egzersiz ile kişinin ayna karşısında genital bölgesini tanıması amaçlanır.
- Masaj Egzersizi: Kişinin hem kendi genital organını tanımasını sağlar hem de haz duyduğu bölgelerin keşfi ve kendini iyi hissetmesi amaçlanır.
- Kegel Egzersizi: Pelvik bölgedeki kasları kasıp gevşeterek bu kasları güçlendirir, cinsel isteksizlik ve orgazm problemlerinin ortadan kalkmasında etkilidir.
- Vajinal Dilatörler: Vajiana içerisine dışarıdan yerleştirilen çubuk, tüp ve kon gibi aletlerle vajinanın genişletilmesi hedeflenir. Fakat kişi tek başına bu uygulamayı yapmamalı, mutlaka bir terapist ya da uzman eşliğinde yapmalıdır.
Anatomik veya Fizyolojik bir problem sebebi ile Vajinismus sorunu yaşayan hastalarda çeşitli method ve cerrahi yöntemler mevcuttur. Vajinal kasılmaları azaltmak için Nöral Terapi ve Botulinum Toksini Uygulaması ile bu kasılmaları azaltmak hedeflenir. Fakat bu uygulamaları tek başına değil bilişsel, davranışsal ve cinsel terapi ile birlikte uygulamak en doğrusu olacaktır. Vajinal darlık olması durumunda vajina genişletme operasyonları ya da kalın, yüksek kenarlı kızlık zarına sahip olan kişilerde hymenektomi dediğimiz kızlık zarının çıkartılması işlemleri denenir. Tabi ki de cerrahi müdahaleler en son seçenek olmalıdır.
Hastalığın ciddiyetine göre tedavi süresi değişkenlik gösterir ve uzayabilir.
Sonuç olarak doğru bilgilendirme ve yönlendirme ile üstesinden gelinebilecek, korkulmaması ve de üzerine konuşulması gereken bir konudur ve eşlerin tedavi sürecine dahil olup destek olmaları halinde tedavi başarısının çok fazla arttığı gözle görülebilmekte…
Bazen psikolojik bir rahatsızlığın organik bir rahatsızlıktan çok daha fazla hayati olabileceğini unutmamak gerekir. Bu doğrultuda da psikolojik rahatsızlıkların giderilmesinde daha hassas davranılmalıdır.
Sağlıklı günlerde buluşmak üzere.