Vejetaryen ve Vegan Beslenme

Bedia Maral Kan 581 Görüntüleme 1 Yorum
2 Dak. Okuma

Vejetaryen beslenmenin en temelinde kırmızı et, kümes hayvanları ve balık gibi hayvan etleri, yumurta, süt, peynir, yoğurt gibi hayvan ürünlerinin yerine bitkisel kaynaklı olan tahıllar, kuru baklagiller, soya, sebzeler, meyveler ve yağlı tohumlar gibi kaynaklar yer almaktadır.

Hadi gelin hep beraber vejetaryen gruplarına bakalım;

  1. Vegan diyeti: Hiçbir şekilde hayvansal kaynak içeren besin bu yaşam şeklinde tüketilmez. Diyetin başlıca tüketilebilir besinleri tahıllar, sebze ve meyve ile kuru baklagillerden oluşmaktadır. Veganlar bal da tüketmezler.
  2. Lakto vejetaryen diyeti: Bu yaşam şeklinde bitkisel besinlerle birlikte hayvansal olarak da süt ve süt ürünleri tüketilir.
  3. Ova vejetaryen diyeti: Diyette hem bitkisel besinler hem de yumurta bulunmaktadır. Et ve süt ürünleri tüketilmez.
  4. Lakto-ova vejetaryen diyeti: Süt ve yumurta tüketilir. Dünyada en rağbet gören beslenme şeklidir. Lakto sütü, ovo ise yumurtayı gösterir. Genel olarak vejetaryenlerin çoğunluğu bu gruptadır.
  5. Polo vejetaryen diyeti: bu diyette kırmız et bulunmaz fakat kümes hayvanları ve balık bulunur. Bitkisel kaynaklı ürünler de tüketilir.

SAĞLIĞIMIZA ETKİLERİ

Protein açısından çok dikkatli olunmalıdır ve bulunan bitkisel içerikli protein kaynakları iyi değerlendirilmelidir. Genellikle kalp, yüksek tansiyon, diyabet vegan beslenenlerde ortaya çıkmaz.

Fakat vejetaryen diyette yeterli beslenilmez ise beslenme yetersizlikleri ortaya çıkar. Bu durum birçok hastalığa yol açar.

Veganların beslenme programları ise daha farklıdır. Bu bireyler D vitamini, B12, çinko, demir yetersizliklerine dikkat etmelidir.

VEJETARYENLER İÇİN ÖNERİLER

  • Her gün meyve tüketimi 3 porsiyon olmalıdır.
  • Günlük kuru baklagil ve soya gibi bitkisel olarak proteini yüksek besinler 2 porsiyon tüketilmelidir.
  • Yağ alımınıza dikkat etmelisiniz.
  • Yağlı tohumlardan günlük bir porsiyon tüketebilirsiniz.
  • Günde 4 porsiyon sebze tüketilmelidir.
  • Balık tüketilmediği için omega-3 alımı sınırlıdır. Bu sebeple günde 2 porsiyon omega-3 yağları içeren besinler tüketilmelidir. Bunlar ise; keten tohumu yağı veya keten tohumu, cevizdir.
Bu İçeriği Paylaş
Bağlantılar:
Diyetisyen
1 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version