Yabancı Olmak Yabancı Doğmak

Kemale Şirinova 612 Görüntüleme Yorum ekle
4 Dak. Okuma

Hayatta doğuşumuz aynıysa, iki akciğer, bir kalbimiz varsa, kalbimizin sağ veya sol tarafta olması o kadar da önemli değil. Oksijen yaşamamız için şartsa, aynı atmosferde yaşayabiliyorsak, küre şeklinde bir toprağın üstüne basarak semanın boşluğuna yuvarlanmıyorsak, biz dünyalıysak eğer yabancı diye bir şey yoktur aslında…

TOI 700D gezegeni bile dünyadan 100 milyon ışık yılı uzaklıkta olmasına rağmen dünyaya bu kadar benzemesi bizi onlara yabancı kılar mı ki?…

Benim derdim sadece gezegenlerle ilgili bilgi vermek için böyle bir örnek vermek değil, derdim aynı dünyada yaşayıp kendimizi farklıymışız gibi görmektir.

Biz hepimiz insanız ve hep bir şeyler keşfeder, bir şeylerle uğraşırız. Derdimiz para kazanmak mı?

Bilmiyorum, ama çalışmak için bilmem yüzde kaç oranda derdimiz para kazanmaktır evet. Yaşamımızı sürdürmek için zorunludur … Tüm mesleklerde sonuçta para kazanmak var, ya para kazanmasaydık o mesleği yapar mıydık?

“İşte hobilerimiz zevk almamız için bu yüzden var” dediğinizi duydum. :))

Ya da böyle sorayım. Hobilerimizi meslek edinsek daha mutlu olmaz mıydık?

Daha mutlu olurduk evet…

Ama çok sevdiğimiz hobilerimiz bize istediğimiz kadar para kazandırır mıydı?

Belki evet, belki de hayır.

Belli bir para kazanmak zorunluluktur….

Zorunluluk, yaşamak için mücadeledir belki, farklı görmek mücadeledir belki… Mücadele eksikleri tamamlamaktır belki, eksikler tabi… Her mücadele bizim eksik olduğumuzu gösteren bir çabadır. Tabi eksikler hepimizde olan ve bir türlü tamamlayamadığımız eksikler…

Çok da kasmaya gerek yok aslında. O eksikler tamamlanmayacak, çünkü mücadelemiz hiç bitmeyecek. Taaaa ki biz kendimizi anlayıp bu eksiklikleri kabullenene kadar. Bu kadar eksik olduğumuza rağmen kendimizdeki değil karşımızdaki insanların eksikliklerini ararız. Belki sen dokuzu 9 gibi görüyorsun, ama, karşındaki dokuzu (9) ve aynı zamanda altı (6) gibi de görebiliyordur. Peki bu yönden düşündün mü hiç?

Düşünmedin tabi. Sadece karşındakine odaklanıp hep o eksik, ben fazlayım havasına girdiğin için olmasın bu…

Düşüncemiz sadece ben haklıyım değil, sen ne kadar haklısın diye düşünmelidir biraz da. Beynimizin %10’unu kullandığımız için biz insanlar kendimizden ve birbirimizden fazla da beklentiye girmememiz gerek aslında.

Neyse ben TOI 700D gezegenine gitmeyi düşünmüyorum aslında, dünyada herkese yetecek kadar yaşamaya alan varken. Dünyanın herhangi bir ülkesine gide bilir orda yaşaya bilirsiniz, çünkü, basacağınız toprak bölünmezdir. Ne kadar da sınırlar çizilse de. Alacağınız oksijen miktarı %21 iken, içeceğiniz suyun formülü h2o iken değişen hiçbir şey yok aslında. Olay hep beynimizin içinde biter.

Siz kendinizi dünyaya yabancı hissetmedikçe, sizi yabancı hissetmeleri sizin sorununuz değil. Ne yabancısınız ne de yabancı doğdunuz. Hepimiz dünyalıyız…

Ve illa ki herkesin sol beyni fazla çalışmak zorunda değil sağ beyini de geliştirmek gerek, yoksa ölmeden önce kaçıracağımız çok şey olabilir…


REFERANSLAR:

  • Joseph E.; Vanderburg, Andrew; Zieba, Sebastian; Kreidberg, Laura; Morley, Caroline V.; Kane, Stephen R.; Spencer, Alton; Quinn, Samuel N.; Eastman, Jason D.; Cloutier, Ryan; Huang, Chelsea X. (3 Ocak 2020). “TESS. II’den İlk Yaşanabilir Bölge Dünya Boyutlu Gezegen: Spitzer, TOI-700 d’yi Onaylıyor”. Astronomi Dergisi. 160(3): 117.arXiv: 2001.00954 . Bib kodu:2020AJ….160..117R. doi:10.3847/1538-3881/aba4b3. S2CID 209862553.
  • K. Cherry. The Using 10 Percent Of Your Brain Myth. (31 Ekim 2018). Alındığı Tarih: 23 Aralık 2018. Alındığı Yer: Very Well Mind | Arşiv Bağlantısı
  • Corballis MC. Left brain, right brain: facts and fantasies. PLoS Biol. 2014 Jan;12(1):e1001767. doi: 10.1371/journal.pbio.1001767. Epub 2014 Jan 21. PMID: 24465175; PMCID: PMC3897366.
Bu İçeriği Paylaş
Bağlantılar:
Doktor / Anestezist
Yorum yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version