Yangında Bir İşletmenin Tahliyesi Ne Kadar Sürer?

Serkan Aydemir 1.6b Görüntüleme 1 Yorum
2 Dak. Okuma

Binaların yangından korunması hakkındaki yönetmelik ve İşyerlerinde acil durumlar hakkındaki yönetmelik kapsamında , belirlenmiş herhangi bir süre yoktur.

Açıkçası, küçük ve basit tesislerde yangın tahliye süresi, örneğin yüksek katlı bir ofis bloğundan daha kısa olacaktır. Tesis ne kadar karmaşıksa tahliye zamanlarına da o kadar fazla önem verilmesi gerekecektir.

Daha modern binalarda, güvenli tahliye zamanlarının, tesisin genel tasarımının bir parçası olarak “tasarlanmış” olması muhtemeldir. Tamamen oluşturulan yangın senaryosuna bağlıdır.

Bir çok faktör bu durumu etkiler;

  • Ateşlemeden yangının tespitine kadar süre
  • Algılamadan alarma geçen süre
  • Alarmın bina içindekiler tarafından tanınması için ayrılan süre zaman faktörü için etkendir.

Bina sakinlerinin davranışları, bina yoğunluğu, çıkış kapasitesi ve çıkış süreleri vb. dahil olmak üzere bir dizi sıralama bu durumu etkiler.

Tahliye stratejisi de dahil olmak üzere uygun yangın acil durum prosedürlerini belirledikten sonra sorumlu kişi/görev sahibi, tüm bina sakinlerinin güvenli bir şekilde tahliyesini sağlamak için gerekli süreç ve prosedürleri üstlenmek üzere uygun sayıda yetkin kişiyi görevlendirmelidir.

Yangın Tatbikatları

Bir tahliye prosedürü ne kadar iyi tasarlanmış ve düşünülmüş olursa olsun, uygulanan ve genellikle bir tahliye tatbikatı yoluyla uygulanabilirliği kanıtlanana kadar güvenilir kabul edilemez. Tatbikatlar dikkatli bir şekilde planlanmalı ve ilgili tüm taraflarla mutabakata varılmalıdır. Her tatbikatın açıkça tanımlanmış amaç ve hedefleri olmalıdır.

Her binada yangın tahliye tatbikatı, binanın güvenliğini sağlaması gereken kişiler veya risk değerlendirmesine göre kapatılamayan belirli ekipman veya süreçlerde kalması gereken kişiler dışındaki tüm sakinlere yönelik olmalıdır. Binada vardiyalı çalışma varsa, vardiyalı çalışan çalışanları da kapsayacak şekilde günün farklı saatlerinde tatbikatlar yapılmalıdır.

Birden fazla kaçış yoluna sahip binalar için yangın tatbikatı, yangın nedeniyle bir çıkışın veya merdivenin kullanılamadığı varsayımına göre yapılmalıdır. Bu senaryonun her yangın tatbikatında farklı kaçış yollarına uygulanması, bireyleri normalde kullanamayacakları alternatif kaçış yollarını kullanmaya teşvik edecektir.

Bu İçeriği Paylaş
Bağlantılar:
Yazar
1 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version