“Makineler düşünebilir mi?” (Alan Mathison Turing / 1943 İkinci dünya savaşı sırası)
Biliyoruz ki her icatta ilk önce hayal kurulur. Sonra “Nasıl’’ sorusu sorulur ve bu genel sorunun altına fikirler beyan edilip yol haritası çizilir. Farklı metotların uygulanması sonucunda da zaman aralığı belli olmaksızın sonuca ulaşılır.
Başta söylediğim bu soru, şu anda revaçta olan Yapay zekanın temel sorusuydu. Global teknoloji ilerledikçe bu sorunun alt dalları teker teker cevaplandı. Ve artık günümüzde kullanımı kolay bir hal aldı. (Marvel’dan Jarvis gibi bir karakter şu anda kullanımda mıdır tam olarak bilmemekle beraber araştırmalarım neticesinde sizlere basit usul anlatım ile aktarmak niyetindeyim.)
2.Dünya savaşı sırasında Naziler tarafından kullanılan Enigma makinesinin, şifre algoritmasını çözmeye çalışan matematikçiler arasında olan Alan Mathison Turing. Turing prensiplerini oluşturdu. Bu prensibe dayanarak, Heath Robinson’un Bombe bilgisayarı ve Colossus Bilgisayarlarına dayanan veri işleme mantığı ile Makine zekâsı kavramının oluşmasına sebep olmuştur.
Burada anlatmak istediğim “Nasıl” sorusunun akabinde gerçekleşen kronolojik bir durum. Hayatımızın birçok köşesinde kendimize bu soruyu soruyoruz aslında. Sadece hedeflerimizi belirlememiz gerekiyor. Taoizm’in bir lafı aklıma geldi şu anda “Dao senin yolun” Kendinize yakın gördüğünüz bir olguyu geliştirmek veya yeniden düzenlemek sizin elinizde. Sadece kendinize bazı düşünceleri prensip etmeniz gerekiyor.
Günümüz büyük teknoloji şirketleri de bu bayrakları eline alarak geliştiriyor. Karışımıza birçok alanda kullanabileceğimiz farklı çeşitte yapay zekâ (AI) ürünlerini bizlerle tanıştırıyor. Ben, sizlere robotlar ve çipler ile pek alakam olmadığı için. Hazır olarak bizlere sunulmuş olan AI Botlarından bahsetmek istiyorum. (İlerde robot ve çiplerden bahsedeceğim bir planımda yok değil. 🙂
Tabi hayatta her şey para olduğu için bu ürünlerin çoğu da sınırlandırılmış olarak bizlerle tanıştırılıyor. Şu anda en basit kullanabileceğiniz AI Bot programları, en kolay yolu ile kendi kanaatimdir; “Microsoft Bing” CoPilot ve Desinger AI Bot programları.
Bing arama sayfasının hemen yanında Copilotu aç ikonu var tıklayın. Akabinde;
Böyle bir sayfa ile karşılaşacaksınız.
İlk AI Botumuz; Copilot bize araştırmalarımızdan tutun hemen her konuda yardımcı olabilir. Sohbeti de güzeldir.
İkinci AI Botumuz Desinger; düzgün bir anlatım dili ile aklınızda ki görseli size hemen oluşturabilir.
Üçüncü AI Botumuz; size tatil planlarınızda veya seyahat planlamalarınıza yardımcı olabilir.
Dördüncü AI botumuz; obeziteye merhaba botumuz. Yemek tariflerinden, baharat çeşitlerine kadar bizleri bilgilendiriyor.
Beşinci AI botumuz; Egzersiz planları, fitness vb. spor aktivitelerinde size yardımcı olabilir.
Buraya kadar anlatmaya çabaladığım kısım sizinle sohbet kurmak amaçlıydı. Robot gibi anlatıp anlatıp geçen bir yazı ile aklınızı bulandırmaktansa, sohbet ederek anlatmak bence daha iyi bir sonuca varmanızı sağlar. Neredeyse seksen yıllık bir soru, bizlere bu günkü imkanları sağlıyor. İşiniz mesleğiniz her ne olursa olsun, hayatınızdan “Nasıl” sorusunu eksik etmeyin. Soru sormak bilgi açlığınızı doyurur. Bilgisi olan insan önce kendisine sonra ailesine sonra çevresine sonra ülkesine sonra yaşadığı dünyaya hizmet eder. Her şey gelecek nesillerimiz için. Sağlıcakla kalın.