Yaşam Koçu Filmi ve Koçluk

Yeşim Çim 439 Görüntüleme Yorum ekle
7 Dak. Okuma

Merhaba sevgili okuyucularım, bir aylık bir ara verdik, geçen ay yazımı yazamadım, fark edip soranlar oldu, herkese çok teşekkür ediyorum ve de harika bir konuyla da bu ayki yazıma başlıyorum.

Bu ayki konumuz Yaşam Koçu Filmi ile ortalığı kasıp kavuran, kimimizi gülmekten kıran, kimimizi de düşündüren bu filmi biraz ele almak olacak. Bu film bir gerçeklik mi yoksa bir mizah mı? Yaşam Koçlarını karaladı mı? Yoksa bir farkındalık mı oluşturdu? Ya da dış güçlerin bir oyunu muydu? (Konu mizah olunca Koçunuz da birazcık mizah yaptı.)

Kendini ve de yetkinliklerini bilen Koçlar için tabi ki bir mizah ve de mizahı yapılan şeylerin bu bir nesne ya da bir meslek fark etmeksizin farkındalık sağlayan bir belirteç anlamına gelen aydınlatıcı oldu diyebiliriz. Çoğu Koç arkadaşlarım ile bu fikirde buluştuk. DM kutum, mesajlarım hep bu filmden sahnelere dolup taştı, atan bazı kişiler sanıyorum ki kızacağımı sandılar, oysa ki biz rahmetli Levent Kırca’nın, rahmetli Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in mizahı ile büyümüş kişileriz. Mizah farkındalığın en sevimli yönü olabilir. Bir toplumda mizah azalıyorsa korkmak gerekir!!!

Daha önceki yazılarımda da yazdığım gibi Yaşam Koçluğu diye bir meslek yok sevgili okuyucularım. Bu film ile sap ve samanların aramızdan ayrışması için bu tarz filmler umuyoruz ki daha da çekilir. Koçluk bir meslektir ve Yaşam Koçluğu bir niş alanıdır. Beslenme Koçluğu, İlişki Koçluğu, Yönetici Koçluğu Liderlik Koçluğu vb. Bir kez daha anlatalım Koçluk Mesleği nasıl doğmuştur.

Öncelikle bir mesleğin meslek olarak kabul sürecinde en önemli olan yetkinlikler ve de kendine has etik kurallarının olmasıdır. Bir mesleğin iskelet sistemi kurulma aşamasında, meslek kabulü devlet tarafından onaylanana kadar o meslek ile ilgili olgular, kavramlar farklılıklar gösterir. Koçlukta 2017 yılında meslek olarak kabul edildiğinde bir takım farklılıklar tabi ki oluşmuş ve de bir takım düzenlemeler ile meslek olarak kabul edilmiştir. Ancak meslek kabul edilen kısım kendi devletimiz tarafından belge bu kısmı lütfen ayrıştıralım. Çünkü bu işin piri İCF ya da AC ya da EMCC gibi uluslararası akredite olsa da ülkemizde geçersiz. Malum ki vize ile girdiğimiz yerler bile azalır ve de AB hayal iken siz de hayal kurmayın derim sevgili oradan buradan sertifika alan Koç adayları. Neyse devam edeyim biraz daha aşık olduğum mesleği yazmaya çünkü bu konuları yazmaya bayılıyorum. Koç (seviye 6) tanımlı meslek Ulusal Meslek Standardı 19. 10.2015 tarihli ve 29507 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Ulusal Meslek Standartlarının ve Ulusal Yetkinliklerinin hazırlaması hakkında yönetmelik 2007 yılındaki Mesleki Yeterlilik kurumunun, MYK tarafından KPD (Koçluk Platformu Derneği) ve UPKD (Uluslararası Koçluk Derneği) tarafından hazırlanmıştır. Yıllar içinde revizeler ve 1 adet tadil almış ve daha da geliştirilmiştir. Revize ve tadiller gelişim için şarttır. Gördüğünüz gibi uluslararası belgeler almak yerine kendi ülkemize ait derneklerimiz çalışıyor, sırf saçma sapan yerlerden Yaşam Koçu filmindeki gibi bir Yaşam koçu olmayın diye!

Peki sistemde koçluk nasıl bir yer buldu?

Uluslararası standart meslek sınıflandırması yapıldığında (İSCO 08) Sosyal Hizmet ve Danışmanlık ile ilgili profesyonel meslek mensupları olarak 2535 kodu ile vücut bulmuştur.

Koçluk hangi düzenlemeler ile ilgilenir?

  • 2872 Çevre Kanunu ve alt mevzuatlar
  • 5510 Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası ve alt mevzuatlar
  • 6331 İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ve alt mevzuatlar
  • 6502 Tüketicinin Korunması ve alt mevzuatlar

4857 İŞ kanunu ve alt mevzuatlar Koçluk mesleği tüm bu kanunlar ile iç içedir. Ve bu kanunlar üzerinden hem kendinin hem de bireylerinin haklarını koruması bir Koçun Etik Kuralları arasındadır.

Yeterlilik birimi nedir?

Koçluk sistemi, Mesleki etik kodlar, koçluk kullanım alanları, Koç ve Koçluğun sınırları, Koçluk yetkinlikleri, Temel davranış bozukluğu bilgisi, Bilgi toplama ve değerlendirme yöntem bilgisi, Gündem ve ihtiyaca uygun teknik ve yöntemler bilgisi. Koçluk araçları kullanma bilgisi, Değerlendirme yapma araç bilgisi Koçluk sisteminin en önemli yetkinlik ve Yeterlilik birimleridir.

Gündem analizleri, ihtiyaç analizleri, Profil analizleri, etkili iletişim teknikleri, soru sorma teknikleri, yaratıcı düşünme teknikleri, görüşme teknikleri, hedef belirletme teknikleri, örnek olay inceleme teknikleri, eylem planlama ve ölçme teknikleri ve değerlendirme yapabilme de yine bir Koçun beceri ve yetkinlikleri ile ilgilidir.

Örneğin KOÇLUK yetkinlik ve etik kuralları belirlemeden önce görüşme yapılan bireylere KOÇİ ya da DANIŞAN deniliyordu. Ancak uluslararası olan bu kurallar ile KOÇLUK mesleğinin ne koçi ne de danışan olarak değil MÜŞTERİ olduğu tüm dünya genelinde ve de ülkemizde kabul edildi. Yine bir örnek daha verelim Koçluk tekniklerinden Yaşam Çemberi için yaşam çarkı, yaşam dairesi gibi bir çok işim verilmişti. Ulusal Yeterlilik ve Etik kurallar kargaşa onleme ve bir meslek içindeki tüm meslek üyelerinin aynı dili konuşmasını sağlamıştır. Her meslek icin oluşturulan terminolojik terimler mesleğin daha da öteye ulaşması için çok önemlidir. Bir çok örnek verilebilir. Örneğin şu an kabul görmüş SWOT analizi bundan 5 yıl önce Akılcıl smart analiz olarak isimlendiriliyordu.

Etik kurallara da şöyle bir göz atarsak en önemlisi bir Koçun müşterinin geçmişi ile bağlantı kuracak, onun tedavi etmeye çalışacak travmalarını çözmek için çalışma yapmaması diyebiliriz. Bir KOÇ ne bir psikatr ne de bir psikolog ne de bir danışman değildir. Ancak Tüm yukarıda yazdığım meslekler tabiki bir Koç da olabilir. Günümüzde Koçluğun farklılıklarını da kullanan tabiki farklı meslekler de var. Her Koçun kendine ait bir mesleği olduğunu düşünebilirsiniz.

İkinci en önemli kural etik olarak da tabiki müşteri gizliliği. Müşteri ile oluşacak etkin dinleme ve de müşterinin güvenilir bir ortamda olması diyebiliriz.

Lütfen çalıştığınız Koçta Koç Seviye 6 Belgesi olup olmadığını sorunuz. Yoksa komşunuz bile size koçluk yapmaya başlayacak.

Çok uzun bir konu olsa da kalemim döndüğünce sizlerle paylaştım, yazarken film aklıma geldi kahkaha attım arada bende mizah yaptım derken bu ayki yazımız hem çok uzun hem bolca bilgili oldu şu yazı ile MYK sınavına girseniz kazanırsınız diyebilirim. 🙂 Diğer yazılarımı da okuyarak da destek olursanız harika olur. Merdiven altı koçluk belgeleri koçluk ile ilgili her şeyi yazılarımda bulabileceğinizi söyleyebilirim.

Sevgiler.

Bu İçeriği Paylaş
Yazan Yeşim Çim
Bağlantılar:
Koç
Yorum yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version