Z Kuşağı Sorunu

Beytullah Mutlu 405 Görüntüleme Yorum ekle
2 Dak. Okuma

Z kuşağına girmeden önce diğer kuşaklardan bahsedelim. 1965-1980 yılları arasında doğan ve yaşayan bu kişilerin olduğu gruba X kuşağı, 1981-1999 yılları arasında doğan bireylere ise Y kuşağı denir. Bundan sonraki dönemler ise Z kuşağıdır.

Bu yapılanma ülkemizde çok yüksek bir alarm seviyesi vermektedir. Bu son kuşak ise neredeyse ülkemizin sosyal, politik, eğitim ve kültürel anlamda dikkate alınacak şekilde etkiliyor. Ülkemizde sadece 2023 yılında yeni oy kullanacak kişi sayısı 7 milyonu geçmiştir. Bu nedenle genç nüfus, ülke dengesine sebep olacak tesire sahiptir. Hayatın her alanında artık bu kuşak vardır. Z kuşağını doğru bir şekilde yönetirsek aslında daha da pozitif sonuçlar elde edebiliriz. Sorgulama düşüncesine hakim olan bir kuşaktır.

Nedir Z kuşağı?

  1. Eğitim rolünü sorgulama
  2. Vaatlerin yerine getirilmediği eleştirisinde bulunma
  3. Genç işsizliklere sebebiyet verme
  4. Kaygı ve korkuyu yenememe
  5. İklim krizinin ortasında bulunma
  6. İtaatkar olmama
  7. Saygı ifadesinin tam değerini taşımama
  8. Tüm hakların eşit seviyede dağıtılmasından yana olan düşünce tarzı
  9. Hak-hukuk adalet anlayışı içerisinde olma
  10. Liyakat vurgusu yapma
  11. Entelektüelden uzak durma
  12. Sanal alemi sevme

Bu kuşakta bazı insanlar aynı yemekleri yemeleri, aynı düşünce tarzından müzik kulağına sahip olmaları nedeniyle merak uyandıran bir kuşaktır. Değişimin çok hızlanması ile bazı kırılmalar meydana gelerek toplumsal kutuplaşmaya sebebiyet vermektedirler. Kendilerine verilen iş yükünün fazlasını yapmayan ve ani tepki veren bir düşünce kuşağıdır. Fiziksel olarak yalnız olsa da sanal olarak aşırı derecede sosyal bir çevreye sahiptirler. Kompleks düşünce yeteneği vardır. Bu kuşağın en önemli tarafı ise kadınların daha çok aktif olarak iş hayatında olması, iş hayatını yönetmesi ve yön vermesidir. Bu kuşakta ise çok kardeş yapısına sahip olmadan istikbali tamamen ailesine bırakmış bir düşünce tipidir.

Bu İçeriği Paylaş
Bağlantılar:
Yazar
Yorum yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version