Zaferin Rengi

Meltem Güdemezoğlu 448 Görüntüleme Yorum ekle
2 Dak. Okuma

Sinemalarda izlemediyseniz Netflix’te vizyonlarda izlemenizi tavsiye ederim. Zaferin Rengi, sanki zaman makinesi gelmiş, 1918-1923 yıllarına götürdü. Sadece Fenerbahçe’nin tarihi değil, milli mücadeleyi anlatan bir film.

Fenerbahçe, İstanbul işgali altında hem milli mücadeleyle mücadele etmiş hem de maç yapmıştı. 5 yılda 50 maçın 41’ini kazanmıştı; 5-6 maçta mağlubiyet yaşanmıştı.

13 Kasım 1918’de İstanbul işgal edildi. İşgal altında, Fenerbahçe camiası maçlara katılmak istememiş, sadece vatan uğruna milli mücadeleyle mücadele etmek istemişti. Mustafa Kemal Atatürk, “Hayır, olmaz; hem mücadele edeceksiniz hem de Ey Türk halkına kazanma gücü vereceksiniz.” demişti.

Lozan Barış Anlaşması sırasında, 29 Haziran 1923’te Kurtuluş Savaşının son maçında işgal kuvvetlerini yenerek General Harrington Kupası’nı İngilizlerden almışlardı.

Öyle kilitlendim ki Halide Edib’in 1919’da Sultanahmet Meydanı’nda konuşma yaptığı İstanbul halkının katıldığı mitinge giden kadın oldum. Sabri Bey ile Galip Kaptan’ın kadınlar mitingde bile bizleri geçtiği ve kendi aralarına fısıldarken duyduğumu hatırlıyorum.

Öyle kilitlendim ki Peyker oldum; hemşireydim. Sabri Bey’in yeğeniydim, Galip Kaptan’a âşık oldum ve onu sevdim. Sabri Amcamı Malta’ya sürgüne gönderdiklerinde onu kurtarmak için Yüzbaşı John G. Bennett ile işbirliği yapmak zorunda kaldım ve Yüzbaşı tarafından öldürüldüm.

Öyle kilitlendim ki Galip Kaptan oldum; sakatlandım, tedavi gördüm ve iyileştim. Vatan uğruna babama karşı geldim, mücadele ettim, işgal altında Fenerbahçe’nin kazanması için elimden geleni yaptım. Peyker’i ölesiye sevdim, şiirler yazdım. Kardeşim Arif’i kaybettim ve Peyker’i kalbime gömdüm. Ölüm acısıyla Fenerbahçe’nin antrenörü oldum.

Öyle kilitlendim ki Mehmet Bey oldum; milli istihbarat teşkilatı olarak faaliyet gösteren Mim Mim Cemiyeti’nde seyyar satıcı, yankesici ve hayat kadınlarına kadar binlerce kişiden oluşan bir ajan ağıyla işgal güçlerine ait gizli bilgileri aldım. İstanbul işgalinde, İngilizlerin düşman silahlarını gizlice Fenerbahçeli futbolcularla beraber Fenerbahçe sahasına gömdük.

Öyle kilitlendim ki Fenerbahçe’nin maçlarına giden kadın oldum; onlarla heyecanlandım, tüm galibiyet sevinçlerini yaşadım. Harrington Kupası maçına gittim ve Zaferin Rengini yaşadım.

Bu İçeriği Paylaş
Bağlantılar:
Yazar & Şair
Yorum yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version