Merhaba, bu ay ki yazımda da gerçekte tüm dünyanın yegane sorunlarından olan insan ticareti konusu ile devam etmek istiyorum.
Suistimalin her çeşidi bu suç kapsamında kabul edilmektedir. Ancak istismarın şekline, suçluların amaçlarına ve kurbanların kimliklerine göre bu suç kendi içinde farklılaşmaktadır.
- Zorla çalıştırma ve kölelik benzeri amaçlarla insan ticareti
- Fuhuş ve benzeri seksüel amaçlar ile yapılan insan ticareti
- Organ ve doku ticareti
- Çocuk ticareti
- Savaştırma amaçlı insan ticareti
- Zorla evlendirme amaçlı insan ticareti
Zorla Çalıştırma ve Kölelik Benzeri Amaçlarla İnsan Ticareti
İnsan ticareti suçunun en yaygın çeşidi olduğu kabul edilir. Suçun ana karakteristiğini kişinin hür iradesi ile asla yapmayı kabul etmeyeceği işleri yapmak zorunda bırakılması oluşturur. Bu suçun kapsamında insanların ağır bir şekilde borçlandırılarak çalıştırılmaları, borç köleliği yapmaları, zorla ev işlerinin yaptırılması ya da tamamen kölelik ve kölelik benzeri uygulamalar bulunmaktadır.
Bu suç organize örgütler tarafından işlenebileceği gibi bir kişi tarafından da işlenebilir. ILO verilerine göre zorla çalıştırılan 9 kişiye karşılık 1 kişi fuhuş amaçlı olarak insan ticaretinin mağduru olmaktadır. Bu insan ticareti çeşidinde kişilerin borçlandırılarak çalıştırılmaları söz konusu olduğu gibi ortada olmayan bir borcun dayatılması ile de kişinin istismarı söz konusu olabilmektedir. Bunların yanında ailelerinden miras kalan borçlar neticesinde kuşaklar boyu çalışmak zorunda kalan insanlar da bulunmaktadır.
İngiltere’de bir firmada yüksek gelir ile çalışacaklarına inandırılan bir grup Güney Afrika Cumhuriyeti vatandaşı insan, bir iş sözleşmesi imzalayarak borçlandırıldıklarını ancak işe başladıktan sonra borçlarının hiç bitmediğini hatta sürekli artmaya devam ettiğini fark ettiklerini belirtmişlerdir.
Bir başka örnek ise Kenya’da 6yaşında bir çocuğun okula gönderilmek vaadi ile alınması ve ona hayvan bakıcılığı yaptırılmasıdır. Çocuk gerçek adını bilmeden, kendi ailesini tanımadan 20 yıl boyunca çalıştırıldıktan sonra kurtarılmıştır.
Alıkonulan insanlar balıkçılık, tarım, inşaat gibi işlerde çalıştırılmakta, kötü koşullarda üretim yapan fabrikalarda çalışmaya zorlanmakta ya da yasa dışı madenlerde çalışmak zorunda bırakılmaktadırlar. Sezonluk işlerde çalıştırılmakta, dilendirilmekte, hizmetçilik yaptırılmakta, sanayi işçiliği yaptırılmakta veya otellerde zorla çalıştırılmakta olan ve bu işler için kaçırılan, kandırılan insanların varlığı bilinmektedir.
Mağdurların sömürülmesi kişiden faydalanma imkanı kalmayana kadar devam etmekte hatta bu noktada form değiştirerek devam etmektedir. Nepal’den kaçırılan küçük kız çocukları halı tezgahlarında çalıştırılmakta sonrasın da ise Hindistan’daki genelevlere satılarak fuhuş yaptırılmaktadır.
Çatışma ortamlarında kalanların, doğal afet yaşamış olanların ya da ailesi olmayanların, fakirlerin ya da sığınmacıların bu suçun kurbanı olma ihtimallerinin daha yüksek olduğu kabul edilmektedir. İnsanların hastalıkları ya da bağımlısı oldukları madde nedeni ile de bu suçun mağduru olabildikleri gözlenmektedir. Bakmak zorunda oldukları kişi sayısını azaltmak ya da daha çok para kazanmak isteyen ebeveynlerinde çocuklarını ya da yakınlarını sattıkları bilinmektedir. Beden güçlerinin daha çok olması, daha kötü koşullara daha uzun süre dayanabilmeleri ve bedenen daha dayanıklı olmaları nedeni ile bu suç çeşidi içerisinde bulunan mağdur erkek sayısı daha fazladır.
Bir sonraki yazımızda görüşmek dileğiyle, sağlıcakla kalın.